American Airlines další den zrušila stovky letů

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta 11. dubna (ČTK) - Hněv cestujících na velkých letištích ve Spojených státech se ani dnes nezmírnil. American Airlines musela zrušit šest stovek dalších letů a finanční náklady včetně odpisů dobrého jména firmy narůstají. Zmatek kolem inspekcí technického stavu některých letadel se rozšířil i na ostatní aerolinie a dá zabrat odvětví, které již přichází o peníze kvůli vysokým palivovým nákladům.

American Airlines, dcera skupiny AMR, dnes kvůli inspekcím stornovala 595 letů. Za tento týden je to téměř 3100 spojů a další lety se budou rušit i v sobotu. Od začátku týdne nevzlétlo minimálně čtvrt milionu lidí.

Šéf American Airlines Gerard Arpey ve čtvrtek odhadl, že zrušené lety přijdou firmu na desítky milionů dolarů. Podle analytiků by to mohlo být i mnohem víc.

Zákonodárci vznášejí dotazy a někteří otrávení cestující se vydali na vlaková nádraží. Jiní mají strpení a říkají, že letecká společnost dělá v tuto chvíli to nejlepší, co může.

Do hry vstoupil také Kongres. Nicholas Sabatini z Federálního úřadu pro letectví (FAA), který bezpečnostní audit letadel minulý měsíc nařídil, se ve čtvrtek podrobil tvrdé palbě otázek o postupech dozoru FAA nad odvětvím a o podílu samotného úřadu na tom, že situace přerostla do takových rozměrů.

Úřad připomíná, že letecké společnosti měly 18 měsíců na to, aby si daly spornou elektroinstalaci ve strojích MD-18 překontrolovat. Původní nařízení přitom FAA vydal v září 2006.

Kvůli potížím s inspekcemi musely rušit některé jednotlivé lety i Alaska Airlines, Midwest Airlines a Delta Air Lines. Jiní přepravci ale uvádějí, že první kolo prověrek od FAA absolvovaly s čistým štítem, nepočítají proto s údržbou mimo plán a ujišťují, že lety rušit nebudou. Jde o Continental Airlines, JetBlue Airways, AirTran Airways a Northwest Airlines, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK