Koruna se na konci týdne dostala na nový rekord k dolaru

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Koruna v závěru týdne setrvala na silných úrovních k euru a zejména dolaru. Po většinu dne se pohybovala v úzkém pásmu těsně pod hranicí 25,00 Kč/EUR, kde stála i po 17:00. K dolaru česká měna dopoledne posunula hranici rekordu na 15,76 Kč/USD, odpoledne nepatrně oslabila a uzavírala na 15,77 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Korunu dnes podle Miroslava Frayera z Komerční banky podpořila nejnovější čísla Českého statistického úřadu. Ta ukázala, že se v únoru dařilo průmyslu i stavebnictví. Meziroční růst průmyslové výroby zrychlil na 11,3 procenta po lednových 9,1 procenta; stavební výroba si ve srovnání s loňským únorem polepšila o 11,5 procenta.

"Nicméně výraznější reakce jsme se nedočkali," poznamenal Frayer s tím, že na slušnou dynamiku přes deset procent ukazoval již dříve zveřejněný růst exportů v rámci statistiky o zahraničním obchodě.

Mnohem zajímavější je podle něj z pohledu měnové politiky vývoj mezd v průmyslu. "Impozantní lednový růst o 12,1 procenta byl částečně ovlivněn daňovou reformou, nicméně únorový růst byl ještě vyšší. To ukazuje na možné sekundární dopady vysoké inflace, což se v situaci utaženého trhu práce projevuje ve vysokém růstu mezd," uvedl.

Celkově tento týden koruna zpočátku oslabila z pondělních úrovní kolem 25,00 Kč/EUR až na 25,20 za euro, ke konci konci týdne se ale dostala zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK