Americké akcie na konci týdne kvůli GE a ekonomice prudce klesly

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily týden více než dvouprocentním poklesem, zejména pod vlivem nečekaně špatné výsledkové zprávy konglomerátu General Electric. K poklesu přispěly i údaje, podle nichž nálada mezi americkými spotřebiteli klesla nejníže od roku 1982. Propad akcií vedl na devizovém trhu k odlivu investorů od měn s vyššími úroky a k příklonu zejména k japonskému jenu.

Dow Jonesův index klesl v závěru o 2,04 procenta na 12.325,42 bodu. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq zažil nejhorší den od 5. února, když ztratil 2,6 procenta a uzavřel na 2290,24 bodu. Za celý týden Dow Jones oslabil o 2,3 procenta a Nasdaq Composite Index se propadl o 3,4 procenta.

Akcie začaly poklesem v reakci na zprávu o poklesu čtvrtletního zisku General Electric o šest procent a snížení odhadu zisku pro toto čtvrtletí. Údaje firmy prohloubily obavy z recese amerického hospodářství a jejího vlivu na firemní zisky. Obavy o vývoj ekonomiky se ještě zvýšily po zprávě, která ukázala, že nálada mezi spotřebiteli byla na počátku dubna nejhorší za poslední čtvrtstoletí.

Akcie GE spadly o téměř 13 procent, což byl jejich nejvýraznější propad od burzovního krachu z října 1987. Konglomerát se považuje za všeobecný ukazatel dění v americké ekonomice, protože jeho aktivity sahají napříč mnoha odvětvími.

Na devizovém trhu všeobecně rostl japonský jen, protože investoři se po špatných zprávách z ekonomiky odvraceli od měn s vyššími úroky. Ve vlně odklonu od rizika sílil také švýcarský frank, další nízkoúročená měna, k nimž se investoři uchylují v dobách zvýšených nejistot.

V závěru newyorského obchodování dolar k jenu klesl na 100,85 JPY ze čtvrtečního závěru 101,79 JPY. Ke švýcarskému franku dolar oslabil na 1,0003 CHF z předchozích 1,0074 CHF. Euro k jenu sestoupilo na 159,59 JPY ze 160,26 JPY; k dolaru však evropská měna posílila na 1,5824 USD z předchozího závěru 1,5742 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK