Pojišťovny na letošek pojistily téměř všechny cestovní kanceláře

13.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Pojišťovny pro letošní rok již pojistily proti riziku úpadku téměř všechny cestovní kanceláře. S několika desítkami touroperátorů ještě jednají, pouze několik málo z nich odmítly. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Ceny pojištění se proti předchozímu roku příliš nezměnily. Počet cestovních kanceláří se naopak proti loňsku o více než stovku zvýšil.

Česká podnikatelská pojišťovna pro letošní rok pojistila zatím 250 cestovních kanceláří. O uzavření pojistky ČPP jedná s přibližně dalšími dvěma desítkami kanceláří. V mnoha případech prý jde o nově vzniklé CK. "Pojištění jsme odmítli 12 kancelářím," řekla mluvčí pojišťovny Renata Svobodová.

Generali od ledna obnovila smlouvu u 200 CK, celkem jich má Generali pojištěno asi 290. "S cestovními kancelářemi jednáme v průběhu celého roku, vzhledem k tomu, že ne všechny cestovní kanceláře mají obnovu k počátku roku," vysvětlil mluvčí Generali Mario Böhme. Počet odmítnutých kanceláří se podle něj pohybuje v řádu jednotek.

UNIQA pojišťovna pojistila asi 150 cestovních kanceláří. "Žádný zásadní posun nenastal. Prozatím jsme zájemce o pojištění neodmítli," uvedla mluvčí Eva Svobodová. Česká pojišťovna pojistila 106 cestovek a ještě jedná s několika menšími, takže podle mluvčího Václava Bálka nejde o konečné číslo.

Pojištění cestovních kanceláří nabízejí také dvě zahraniční pojišťovny. Slovenská Union poisťovna má uzavřené smlouvy s více než stovkou cestovních kanceláří. "Nyní jednáme se čtyřmi cestovními kancelářemi, se kterými zřejmě uzavřeme pojistné smlouvy. Každý týden se však ozývají další noví zájemci, takže počty ještě nejsou zdaleka konečné," podotkla mluvčí pojišťovny Nina Zelníková. Pojišťovna odmítla čtyři cestovky.

Koncem roku přibyl na českém trhu další pojistitel, Europäische Reiseversicherung AG z Mnichova, jehož pojištění záruky pro případ úpadku nabízí dceřiná společnost Evropské Cestovní Pojišťovny Etics ITP. "Od loňského listopadu, kdy jsme pojištění záruky pro případ úpadku začali nabízet, jsme pojistili 68 cestovních kanceláří, jednu jsme odmítli a s řadou dalších stále jednáme," řekl člen představenstva ECP Ondřej Rušikvas.

České republice za loňský rok přibylo více než sto cestovních kanceláří, jejich celkový počet se vyšplhal na 938. Dalších devět vzniklo během letošního 1. čtvrtletí. Kanceláři bez pojištění musí živnostenský úřad odebrat koncesi. Sdružení na ochranu klientů cestovních kanceláří doporučuje, aby lidé při nákupu zájezdů kontrolovali, zda má vybraná firma pojištění uzavřené.

Zákazníci, kteří si koupili zájezd od kanceláře bez pojištění proti krachu, mohou požadovat vrácení peněz. Klient může v takovém případě stornovat zájezd bez poplatků. Dostane-li se některá pojištěná CK do potíží, pojišťovna se postará o její klienty, kteří se už v té době na zájezdu v zahraničí nacházejí, nebo kteří zaplatili cenu či zálohu za zájezd a na dovolenou teprve čekají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK