Evropské burzy zřejmě klesnou popáté v řadě

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v pondělí zřejmě klesnou pátou seanci v řadě, když akciové burzy na celém světě stále sužují obavy z recese po slabých výsledcích...

...amerického konglomerátu General Electric <GE.N>.

Ponurou náladu by mohly ještě zhoršit neuspokojivé finanční ukazatele od firmy Philips Electronics <PHG.AS>. Nizozemská skupina vykázala za první čtvrtletí propad jádrového zisku o 28 procent, pod odhady analytiků, kvůli ztrátové výrobě televizorů a nákladům souvisejícím s akvizicemi.

Futures na index Euro Stoxx50 <STXEc1>, německý DAX <.FDXc1> a francouzský CAC 40 <.FCEc1> v 8:45 poukazovaly na pokles trhu v rozmezí 1,0 až 1,2 procenta.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> uzavřel páteční seanci se ztrátou 1,44 procenta na 1284,71 bodu poté, co varování před nižším ziskem GE znervóznilo investory a utvrdilo trh v názoru, že se americká ekonomika stáčí do recese.

Tokijský index Nikkei <.N225> v pondělí spadl o 3,1 procenta v čele s exportéry jako Canon <7751.T> či Sony <6758.T>, které trápil silnější jen i důkazy o ekonomickém poklesu ve Spojených státech, na největším japonském vývozním trhu.

Investoři se v pondělí zaměří především na data o amerických maloobchodních tržbách za březen, jež vyjdou ve 14:30 SELČ.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK