Schůzka G7 podporuje dolar, fundamenty stále slabé

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí rostl vůči euru poté, co skupina sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7) nečekaně vyjádřila znepokojení nad prudkými výkyvy...

...hlavních měn. Zisky však tlumily neodbytné obavy o stav americké ekonomiky.

V 10:05 euro oslabovalo o 0,1 procenta na 1,5784 dolaru <EUR=>, respektive o 0,5 procenta na 158,80 jenu <EURJPY=>.

Dolar ztrácel 0,2 procenta na 100,60 jenu <JPY=>.

Ministři financí a centrální bankéři států G7 v pátek uvedli, že je znepokojují prudké fluktuace hlavních měn, k nimž dochází od poslední schůzky v únoru. Společné prohlášení zmiňuje hlavní měny poprvé od roku 2000.

Ve formulacích G7 je přinejmenším náznak hrozby, že by příslušné instituce mohly vstoupit na trh, aby pomohly dolaru prostřednictvím devizových intervencí, uvedli obchodníci a analytici. Většina z nich ovšem pochybuje, že by se slova brzy proměnila v činy.

Za takové situace podle hráčů na trhu nepotrvá dlouho, a pozornost se vrátí k fundamentům a tím k prodeji dolaru. Ekonomika Spojených států už totiž pravděpodobně sklouzla do recese, zatímco Evropskou centrální banku trápí spíše boj s inflací než podpora růstu.

"Počáteční reakce přišla za velmi nízkého objemu obchodů. Teď s nástupem Evropy euro/dolar zase trochu roste, což ilustruje, že není mnoho těch, kdo by za slovy G7 viděli nějaké konkrétní kroky," řekl Niels Christensen, devizový stratég u banky Nordea v Kodani.

"Na těchto úrovních se intervence nikdo nebojí."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK