Exportéři: Koruna posiluje, protože trh vládě a ČNB nevěří

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 14. dubna (ČTK) - Rekordní posilování české koruny je podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda důsledkem toho, že devizové trhy nevěří vládě a ČNB, že to s bojem proti posilování koruny myslí vážně. "Je to vážný signál vládě a ČNB o smyslu jejich konání," řekl dnes Grund. Dodal, že ztráty exportérů jdou kvůli sílící koruně do desítek miliard korun.

Koruna v noci na dnešek vystoupila až na 23 korun za euro a vůči pátečnímu pražskému závěru si připsala 7,9 procenta. Po 08:00 SELČ se koruna obchodovala za 24,77 Kč za euro. Předchozí rekord ze 4. března činil 24,83 Kč za euro. Před rokem se česká měna obchodovala zhruba za 28 korun.

Minulý týden vláda schválila dohodu ministerstva financí a ČNB na opatření proti posilování koruny. Dohoda například stanoví, že privatizační příjmy budou uloženy na účet ČNB a nebudou převedeny do cizí měny. Vláda a ČNB ale podle Grunda reagují nevěrohodně a se zpožděním. "Byl to výstřel do tmy. Trh usoudil, že jde o plané výhrůžky. Spekulanti s korunou nebyli znejistěni ani na okamžik," řekl Grund k dohodě ministerstva a ČNB.

Desetimiliardové ztráty podniků se podle Grunda projeví v zastavení investic. "Ztráty jsou nenahraditelné a potápí až třetinu českých podniků. Důsledkem bude zastavení růstu ekonomiky a pád do recese," řekl Grund. Přínos silné koruny v podobě levnější dovážené elektroniky či zahraničních dovolených pro Čechy označil Grund za mýtus.

Vláda a ČNB by podle Grunda měly dělat systematické kroky proti posilování koruny, a ne jen jednorázová vyjádření. Vláda by si také podle něj měla pohlídat polostátní společnost ČEZ, která v svými zajišťovacími operacemi kurzu údajně v minulých měsících přispěla k posilování koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK