Vedení mlékárny Olma letos očekává nárůst tržeb i zisku

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 14. dubna (ČTK) - Vedení olomoucké akciové společnosti Olma letos očekává nárůst tržeb i zisku. Podle odhadů utrží zhruba pět miliard korun, o téměř 500 milionů korun více než loni. Letošní zisk mlékárny by mohl činit asi 60 milionů korun, loňské hospodaření Olmy skončilo ziskem 50 milionů korun. Řekl to obchodní ředitel mlékárny Jan Vařeka.

Loni tržby Olmy dosáhly 4,58 miliardy korun a oproti roku 2006 byly o 610 milionů korun vyšší. Čistým ziskem 50 milionů korun se druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků navíc vrátil po ztrátě v roce 2006 do černých čísel. Obrat v hospodaření nastal podle Vařeky především díky vysokému nárůstu tržeb a navýšení prodejních cen.

"Tento nárůst nelze přičítat pouze zvýšenému nákupu mléka, ale také silnému převisu poptávky nad nabízeným množství mléka na světovém trhu. V důsledku toho došlo i k akceleraci růstu cen komodit, jako je sušené mléko, máslo, sýry, sušená syrovátka a další exportní produkty," uvedl před nedávnem Vařeka.

Olomoucká mlékárna loni vykoupila 284,4 milionu litrů mléka, což je o 27,7 milionu litrů více než předloni. V uplynulém roce Olma posílila o 15 procent výrobu jogurtů, o 27 procent produkci smetany a o 29 procent výrobu sušeného mléka.

Většinovým vlastníkem Olmy je společnost Milkagro, jež sdružuje zemědělské prvovýrobce ze severu Moravy. Patří jí téměř 51 procent akcií Olmy. Druhým nejvýznamnějším akcionářem je firma Eligo, která drží více než čtyřicetiprocentní podíl akcií mlékárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK