TEXT-ČEZ dá do obnovitelných zdrojů 5,5 mld Kč do 2012

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následuje plné znění pondělní tiskové zprávy elektrárenské firmy ČEZ <CEZPsp.PR> o plánovaných investicích do obnovitelných...

...zdrojů:

"Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje chce během let 2008 až 2012 realizovat projekty za více než 5,5 miliardy korun. Největší část prostředků - 4 miliardy - půjde na rozvoj větrné energie, 1,2 miliardy na projekty v oblasti bioplynu a biomasy a zhruba 350 milionů na zvyšování efektivity malých vodních elektráren.

'Do roku 2012 máme v plánu postavit větrné parky s celkovým instalovaným výkonem 100 megawattů a realizovat projekty v oblasti bioplynu a biomasy s celkovým výkonem do 20 megawattů,' řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

'Chceme také dokončit projekt rekonstrukce našich malých vodních elektráren za cca 350 milionů korun. Do vodní energie ale můžeme investovat i výrazně více, pokud najdeme zajímavé možnosti akvizic či nové výstavby,' dodal.

Rozšíření výrobního portfolia o 100 megawattů ve větrných elektrárnách a o 20 megawattů v biomase a bioplynu přinese navýšení roční výroby elektřiny o 370 gigawatthodin - z toho 250 GWh z větrných elektráren.

V oblasti větrné energie se společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje daří získávat souhlasy obcí s výstavbou. Jde zejména o parky Rešice, Tavíkovice, Čermákovice, Stříbro a několik desítek menších projektů. K nim se nově podařilo získat i souhlas obce Blížkovice - 5 strojů. Celkově jde o 60 strojů s instalovaným výkonem 120 až 160 megawattů, podle typu strojů. První větrné elektrárny by mohly být v provozu v roce 2011."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK