Koruna v noci na rekordu 23 Kč/EUR

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Koruna dnes v noci posílila až na rekordních 23,00 korun za euro, následně ale svůj prudký nárůst zkorigovala a aktuálně se pohybuje na úrovni 24,93 Kč/EUR. K dolaru se koruna obchoduje kolem 15,80 Kč USD, a pohybuje se tak kolem pátečního závěru. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Kurz koruny překvapil neuvěřitelným posílením až na 23,00 Kč/EUR v noci na dnešek. Sem korunu vyneslo několik málo obchodů. Těžko hledat důvody, které k nim vedly. Po začátku regulérního obchodování se pak kurz postupně vrací na úroveň, která je mnohem blíže pátečnímu závěru. I tak se koruna stále obchoduje silnější, když kurz k euru činí 24,93 Kč/EUR. Dopolední obchodování a návrat na 'rozumnější' úroveň naznačuje ojedinělý charakter nočních obchodů," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Na dnešní statistická data o vývoji produkčních cen koruna nereagovala. Podle ekonomů ceny průmyslových výrobců nijak nepřekvapily, cenový vývoj je podobný jako u spotřebitelských cen a naznačuje přechodný charakter vysoké inflace. Očekávají proto, že úrokové sazby budou moci zůstat na současné úrovni. "Pro korunu jsou data neutrální až mírně negativní," míní Vlk.

"Spíše než ceny průmyslových a zemědělských výrobců jsou v současné době pro centrální banku důležitější statistiky popisující poptávkové tlaky," doplnil Jan Vejmělek z Komerční banky.

Dolar od pátku posílil a proti euru se nyní obchoduje na 1,5780 USD/EUR. Skupina G7, která se sešla o víkendu, vyjádřila znepokojení prudkými výkyvy kurzů měn, které se dějí od poslední únorové schůzky. To na trhu vyvolalo obavy z intervence, ze kterých dolar těží. Situaci ale mohou opět změnit dnešní data. Už průmyslová výroba v eurozóně může mít na kurz euru k dolaru vliv, hlavní pozornost se ale soustředí na odpolední maloobchodní tržby v USA, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK