Za první čtvrtletí přišlo za prací 15.400 cizinců

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Zahraničních pracovníků v Česku za první čtvrtletí opět přibylo. Od začátku ledna do konce března jich letos přišlo do země bezmála 15.400. Ve stejném období loni jich bylo asi 9300. Na konci letošního prvního kvartálu tak v ČR mělo zaměstnání 255.610 cizinců. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce.

Loni přišel do ČR zatím nejvyšší počet zahraničních pracovníků. Bylo jich téměř 55.200. Podle statistiky se zdá, že by letošní rok mohl loňský rekord překonat. V dalších měsících roku totiž do Česka obvykle přichází za zaměstnáním víc lidí ze zahraničí než v prvních týdnech. Zaměstnavatelé si navíc stěžují na nedostatek pracovních sil a mají o cizince velký zájem.

Nejvíce zahraničních pracovníků pochází ze sousedního Slovenska. Na konci prvního čtvrtletí jich zde pracovalo bezmála 101.000. Přesto proti konci loňska slovenských zaměstnanců v ČR ubylo. Je jich o 300 méně. V minulých letech jich přitom přibývalo. Ekonomové a zaměstnavatelé se již dříve zmiňovali o tom, že Slováci pomalu začínají ztrácet o práci v Česku zájem. Podobně jako pracovníků ze Slovenska ubylo i zaměstnanců polských. Na konci března jich v zemi pracovalo 23.446, na konci roku 2007 o dvě stovky víc.

Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních zaměstnanců v Česku tvoří Ukrajinci, kterých na konci března pracovalo v ČR přes 66.400. Přibylo jich za první tři měsíce skoro 5000. Výrazně vzrostl také počet pracovníků z Vietnamu. Zatímco před rokem mělo legální zaměstnání v Česku zhruba 5400 Vietnamců, letos v březnu jich bylo přes 11.100. Téměř trojnásobný je proti loňsku počet zaměstnanců z Mongolska, Bulharska či Rumunska.

Bez povolení smějí v Česku pracovat lidé ze zemí EU, Evropského hospodářského prostoru (EHP) a ze Švýcarska. Povolení naopak musí mít občané dalších států. Na konci března s ním v ČR působilo 99.358 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK