Analytici: Noční posílení koruny bylo výjimečné

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Dnešní noční posílení koruny až na 23 korun za euro bylo jen krátkodobým výkyvem, který podle analytiků oslovených ČTK nenaznačuje další trend posilování koruny. Navíc koruna posílila mimo regulérní obchodování při mizivém objemu obchodů, kdy je oficiální trh zavřený a fungují jen automatické systémy obchodování. Koruna by tak podle odhadů měla oslabit zpět k 25 Kč/EUR a v delším období by mohla oslabit až k 26 korunám za euro, odhadují ekonomové.

"Skokové posílení koruny se odehrálo během nelikvidního obchodování v Asii, kde několik významných obchodů drasticky vychýlilo trh, takže některé subjekty následně musely nechtěně uzavírat své pozice," uvedl vedoucí analytik finančních trhů v ČSOB Jan Čermák. Podle něj i dalších analytiků je velmi těžké odhadnout motivaci investorů.

Podle některých spekulací za krátkodobým posílením koruny stála spekulace, že Japonsko hodlá od ČR nakoupit emisní povolenky.

"Již několikrát od začátku letošního roku byly vidět snahy pohnout s kurzem koruny přes noc, kdy je oficiální trh zavřený a fungují jen automatické systémy s minimální likviditou. Nelze s určitostí říct, zda je dnešní pohyb výsledkem spekulace nebo chybného nastavení automatických systémů. Nepochybně ale je tento pohyb umožněn současnou nízkou likviditou devizového trhu," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Velkých exportérů by se podle něj aktuálně skokové posílení koruny nemělo dotknout. Ti mají totiž většinu svých příjmů kurzově zajištěných. "Kurz pod 25 korunami za euro je ale podle mého názoru již výrazně za prahem bolesti pro českou ekonomiku. Bolest je ale teď tlumena existujícím kurzovým zajištěním a vypukne v plné míře až koncem letošního roku," upozornil Sobíšek. Po dnešním vývoji do budoucna nevylučuje ani intervenci ČNB.

"Bez ohledu na víkendovou epizodu koruny bylo posílení kurzu české měny v tomto roce i tak masivní, a tak se v následujících měsících nabízí korekce, která by mohla kurz posunout blíže k hranici 26," odhadl další vývoj Čermák. Dlouhodobě však pozitivní vývoj ekonomiky bude na další posilování koruny tlačit. "Takže v horizontu několika roků se zřejmě dočkáme, že se kurz koruny vůči euru bude standardně obchodovat okolo hranice 23,00 Kč/EUR," dodal.

Nyní je podle analytika Patria Online Tomáše Vlka ovšem optimální úrovní pro korunu zhruba na 26,60 Kč/EUR. Po 12:00 se koruna obchodovala na 24,89 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK