Evropské akcie klesají, strach o zisky firem tíží

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí po poledni klesaly pátý den v řadě, když slabý čtvrtletní výsledek firmy Philips Electronics <PHG.AS> podtrhoval...

...obavy investorů, že se kreditní krize rozlila do širší ekonomiky.

Wachovia <WB.N>, čtvrtá největší banka ve Spojených státech, v pondělí vykázala překvapivou ztrátu za první kvartál. Připomněla tak investorům, že bankovní sektor zůstává největším zdrojem potíží [ID:nMUL435912].

Komoditní tituly s velkou vahou v panevropském indexu FTSEurofirst 300 <.FTEU3> následovaly níž ceny ropy a kovů a ve 13:20 jej stlačovaly o 0,88 procenta na 1273,39 bodu.

Philips odepisoval 2,9 procenta poté, co vykázal nečekaně prudký, 28procentní pokles čtvrtletního jádrového zisku, když se jeho segment výroby televizorů pohroužil ještě hlouběji do červených čísel [ID:nSCH427760].

"Globální firmy budou nervózní z toho, že to, co se děje ve Spojených státech, se přelévá i jinam. Technologický sektor tu slouží jako jeden z nejcitlivějších barometrů," řekl John Haynes, investiční stratég u Rensburg Sheppard Investment Management.

Obavy o stav ekonomiky srazily ceny ropy <CLc1> a mědi, což zasáhlo akcie těžařských a důlních společností.

Royal Dutch Shell <RDSa.L> ubíral 0,2 procenta, zatímco v důlním sektoru Xstrata <XTA.L>, Kazakhmys <KAZ.L> a Vedanta <VED.L> odepisovaly 2,1 až 2,9 procenta.

Potravinářská firma Danone <DANO.PA> naopak stoupala o 1,2 procenta poté, co vykázala 19procentní zvýšení kvartálních tržeb a uvedla, že je na dobré cestě ke splnění letošního cíle růstu tržeb i zisku.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK