Česká kuřata jsou stále levnější než německá a rakouská

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 14. dubna (ČTK) - Zástupci rozhodujících producentů i zpracovatelů kuřat v Plzeňském kraji tvrdí, že kuřecí maso v ČR je stále výrazně levnější než například v Německu a Rakousku. Aktuální ceny na pultech jsou tam kolem čtyř eur, tedy kolem sta korun, což je zhruba o 40 procent více než u nás, řekl dnes ČTK Miroslav Babka, šéf představenstva Lubské zemědělské, největšího chovatele v regionu.

"V Německu jsou ceny vyšší. To bychom tam nemohli exportovat," řekl generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy Milan Říha. Klatovská kuřata jsou v Německu trvale cenově konkurenceschopná a vývoz podniku se v posledních měsících nijak nesnižuje. Do ČR také neproudí z Německa žádné kuřecí výrobky, které by byly levnější.

Drůbežářský závod Klatovy prodává už několik měsíců obchodníkům kuřata v ceně kolem 50 Kč/kg. Ceny na pultech, které nemůže firma nijak ovlivňovat, se pohybují od 60 do 70 korun.

Meziroční procentuální srovnání cen není podle Říhy relevantní, neboť v letech 2006 a 2007 byly ceny rapidně nízké kvůli kampani kolem ptačí chřipky, které výrazně zvýšily světové zásoby kuřat. "Růst cen je pouze jejich narovnáním na původní úroveň," řekl Říha.

Zpracovatelé a chovatelé jsou nyní na hranici rentability. "O 15 procent zdražily energie, roste cena nafty, služeb, ale hlavně krmných směsí," řekl Říha. Směsi, které tvoří 70 procent nákladů, zdražily za půl roku o 35 procent. Cena pšenice, která tvoří hlavní díl, vzrostla za půl roku z 2500 na současných 6000 korun za tunu, potvrdil Babka. Spekulanti už ji v regionu vykupují až za 6200 Kč/t a prodávají ji německým bioplynovým a biolihovým stanicím, štědře dotovaným státem. Obchodníci si do regionu sami zajíždějí a farmářům neúčtují ani za dopravu.

Lubská zemědělská prodává kilogram kuřete od listopadu za 23 korun. "Loni nám ještě něco zbývalo, od ledna jsme ve ztrátě. I ten, kdo dělá kuřata nejlépe, prodělává," dodal Babka. Zlepšit by se to mělo po nové sklizni, tedy nejdříve od srpna či září, kdy se má cena pšenice snížit na 5000 až 5500 Kč/t, což už by nejlepším chovatelům dávalo šanci na zisk.

Výrazně dále zdražily jednodenní kuřata od dvou výhradních českých dodavatelů. V Evropě je jich nedostatek, nyní stojí kus devět korun, asi o 2,30 Kč více než před Novým rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK