Žadatelé o dotace z fondů EU loni dostali přes 28 miliard korun

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Tuzemským příjemcům dotací ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu bylo loni vyplaceno více než 28 miliard korun. Nejvíce peněz získala Praha, přes tři miliardy korun. Daleko za metropolí nezaostal Jihomoravský kraj, kam směřovalo 2,8 miliardy Kč. ČTK dnes o tom informovala UniCredit Bank, která společně s Českou pojišťovnou tvoří konsorcium zajišťující výplaty evropských a rozpočtových dotací.

Příjemci z Prahy a Jihomoravského kraje dostali přibližně po deseti procentech z celkové vyplacené částky. "Postavení Prahy v rámci čerpání je v porovnání s ostatními kraji specifické, neboť výsledná částka je výrazně ovlivněna čerpáním finančních prostředků na projekty v oblasti dopravní obslužnosti celostátního významu," uvedl ředitel Evropského kompetenčního centra UniCredit Bank Zdeněk Jana.

Přibližně 2,5 miliardy korun putovalo do Olomouckého, Středočeského a Moravskoslezského kraje. Naopak pod celorepublikovým průměrem byly Karlovarský kraj, kraj Vysočina a Královéhradecký kraj.

V roce 2007 bylo více než 3300 příjemcům celkem proplaceno 5317 projektů. Průměrná výše poskytnutých finančních prostředků na jeden projekt byla zdaleka nejvyšší v Praze - necelých deset milionů korun; nejnižší naopak byla v Jihočeském kraji, tři miliony Kč.

Konsorcium UniCredit Bank (dříve HVB Bank) a České pojišťovny zajišťuje výplaty prostředků státního rozpočtu a strukturálních fondů Evropské Unie úspěšným žadatelům o dotace od začátku roku 2007 na základě výběrového řízení Ministerstva financí z června 2006.

Předtím, od roku 1997, výplatu peněz zajišťovala Česká spořitelna. Vyplacení schválených dotací z fondů EU a ze státního rozpočtu bude konsorcium UniCredit Bank a České pojišťovny zprostředkovávat do roku 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK