Konkurent RWE bude dodávat do Česka norský plyn

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Společnost Česká plynárenská uzavřela po ročním vyjednávání dlouhodobý kontrakt s norskou státní společností Statoil Hydro na dodávky zemního plynu z Norska. Objem dodávky plynu z Norska může pokrýt pět až deset procent spotřeby zemního plynu v ČR. S odvoláním na předsedu dozorčí rady firmy Česká plynárenská Eduarda Pálku to na svých webových stránkách píše týdeník Ekonom.

Specifikem tohoto kontaktu je, že financování dodávek je pevně vázáno na euro, nikoli - jak je to nyní běžné - na dolar. Norský plyn začne Česká plynárenská prodávat svým zákazníkům už počátkem května.

Plyn z Norska nakupuje také dominantní plynárenská firma v ČR, RWE Transgas, a to jako doplněk kontraktu, který má s ruským Gazpromem (dlouhodobou smlouvu z roku 1997 má na dvacet let). Česká plynárenská je přitom jedinou českou firmou, které bude Statoil Hydro norský plyn dodávat přímo, a to jako svému koncovému zákazníkovi, píše Ekonom.

Český obchodník s plynem tento kontrakt vítá, protože chce mimo tento objem, určený především pro ČR, v prodeji zemního plynu překročit české hranice a dodávat norský plyn svým zákazníkům do střední Evropy a na Balkán.

Možnosti plynoucí z dosavadní spolupráce České plynárenské se společností Vemex se tak pro zákazníky v ČR významně rozšiřují. Vemex byl dosud prakticky jediným konkurentem RWE Transgas na českém plynárenském trhu a získal již některé jeho velké zákazníky.

Česká plynárenská, a.s., je český podnik s licencí na obchodování s plynem, vlastníky akcií jsou fyzické osoby. Spolupracuje a je personálně propojena se společností Česká energie, která se zabývá obchodem s elektřinou a souvisejícími službami, napsal na svých webových stránkách týdeník Ekonom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK