Evropské akcie klesají pátý den v řadě

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v pondělí klesly pátý den v řadě. Stáhly je akcie švýcarské banky Credit Suisse <CSGN.VX> po zprávách o dalších možných...

...odpisech a nizozemské firmy Philips <PHG.AS> kvůli slabým výsledkům za první kvartál.

Panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> neoficiálně zavřel o 0,78 procenta níž na 1274,68 bodu. Od začátku roku již index sklouzl o 15,4 procenta.

Credit Suisse ztratila 3,3 procenta po víkendových zprávách v tisku, že by mohla oznámit další odpisy v objemu až 5 miliard švýcarských franků, až 24.dubna ohlásí výsledky za první kvartál. Banka se k záležitosti odmítla vyjádřit.

Další příklad pokračujících potíží ve finančním sektoru poskytla Wachovia <WB.N>, čtvrtá největší banka ve Spojených státech, jež vykázala překvapivou ztrátu za první kvartál kvůli potížím kolem hypoték a dalších úvěrů [ID:nMUL435912].

Banka chce získat 7 miliard dolarů z nové emise akcií, sníží dividendu a v tomto kvartále zruší 500 pracovních míst v divizích firemního a investičního bankovnictví.

Akcie firmy Philips Electronics, jež vykázala za první kvartál pokles jádrového zisku o 28 procent [ID:nSCH427760], sklouzly o 3,3 procenta na nejnižší úroveň od poloviny července roku 2006.

Euro stoupalo vůči dolaru <EUR=>, a zatemňovalo tak výhled pro evropské vývozce, jako jsou automobilky.

Index automobilového sektoru DJ Stoxx <.SXAP> odepsal 1,7 procenta a stal se nejslabším dílčím ukazatelem pondělní seance.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK