Nález ropy v Brazílii je možná největší za 30 let

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro 14. dubna (ČTK) - Nález ropy, který na konci loňského roku oznámila společnost Petrobras, je patrně největší svého druhu za posledních 30 let. Řekl to dnes šéf brazilského Národního úřadu pro ropu, zemní plyn a biopaliva (ANP) Haroldo Lima. V nalezišti Carioca u břehů Brazílie může být až 33 miliard barelů ropného ekvivalentu.

Petrobras je státní společnost a nové ložisko objevil spolu se španělským partnerem Repsol-YPF a britskou skupinou BG Group. Lima podle agentury Reuters řekl, že odhad zásob ropy jsou zatím pouze předběžné informace, ale pokud se potvrdí, byla by Carioca třetím největším nalezištěm ropy na světě.

Carioca leží v příbřežní pánvi Santos blízko břehů Ria de Janeiro. Petrobras k informacím státního úřadu zatím nevydal žádné stanovisko, akcie firmy v Brazílii i na burze v New Yorku ale začaly prudce kolísat a původní ztráty změnily až v šestiprocentní zisk.

Petrobras loni na podzim oznámil ještě jeden významný nález ropy, a to v nalezišti Tupi, které leží ve stejné pánvi. Předpokládané zásoby ropy tehdy Petrobras odhad na osm miliard barelů, takže pokud se teď potvrdí informace státního úřadu, Carioca by mohla být téměř pětkrát větší.

Petrobras má v poslední době při hledání zdrojů energie velké štěstí. V únoru například oznámil gigantický nález zemního plynu v nalezišti Jupiter, které leží rovněž v Atlantském oceánu.

Experti tvrdí, že jen pole Tupi a Jupiter mohou z Brazílie udělat významného exportéra ropy a zemního plynu. Brazílii by se tak mohly otevřít dveře do seskupení vývozců ropy OPEC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK