Ukrajina chce zvýšit ceny plynu pro domácnosti až o 49 procent

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 14. dubna (ČTK) - Ukrajina má v plánu zvýšit cenu zemního plynu pro domácnosti o 19 až 49 procent. Navrhovaný krok by podle agentury Reuters měl přispět ke zlepšení finanční situace státního podniku Naftogaz. Ten už držitele eurobondů v objemu 500 milionů dolarů třikrát požádal, aby počkali s účetní zprávou za rok 2006.

Pokud vláda ke zvýšení cen plynu sáhne, skokově se zvýší i spotřebitelské ceny, i když půjde jen o jednorázovou záležitost. V sázce je ale popularita celé vlády premiérky Julije Tymošenkové. Ekonomika by ale měla mít z tohoto kroku prospěch, protože cena plynu se přiblíží tržní úrovni.

Ceny plynu pro domácnosti se nezměnily od konce roku 2006, přestože cena plynu dováženého z Ruska se na letošní rok v průměru zvýšila na 179,50 USD za 1000 metrů krychlových. V roce 2006 činila jen 95 dolarů, což je i jeden z hlavních důvodů výrazného zhoršení finanční situace Naftogazu.

Naftogaz už měl dávno předložit auditované výsledky hospodaření za rok 2006, ale zatím si vždy jen vyžádal odklad. Výsledkovou zprávu požadují hlavně držitelé eurobondů, kteří Naftogazu půjčili peníze. Pokud Naftogaz nebude schopen požadavky splnit, technicky to bude totéž, jako kdyby nebyl schopen plnit závazky.

Tymošenková i prezident Viktor Juščenko přiznávají, že Naftogaz je blízko bankrotu. Vláda se za něj ale zaručila částkou 2,4 miliardy dolarů a rovněž finanční plán na letošní rok už počítá s mírným ziskem. Podnik měl auditované výsledky po předchozím zpoždění předložit do 31. března, teď ale žádá o odklad až do 31. května.

Navrhované zvýšení cen plynu bude brát v úvahu spotřebu. Domácnostem, které ročně spotřebují méně než 2500 metrů krychlových plynu, se cena zvýší z 339 na 404,44 hřiven, a to do konce roku. V nejvyšší kategorii, kde roční spotřeba přesahuje 12.000 metrů krychlových, cena do konce prosince vzroste z 1173 do 1742 hřiven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK