Wall St klesl, ztráta Wachovie přebila růst ropy

15.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí oslabily poté, co nečekaná kvartální ztráta banky Wachovia <WB.N> stáhla níž finanční sektor. To zastínilo...

...silný vzestup energetických firem, jimž pomáhala ropa poblíž rekordních hodnot.

Goldman Sachs přispěla k negativní náladě trhu prohlášením, že nadcházející výsledková sezona vypadá "hrozně", čísla obecně přinesou zklamání a v příštích týdnech stlačí index širšího trhu S&P 500 níž.

Americká bankovní čtyřka Wachovia přiživila strach z neduživých výsledků, když oznámila, že sníží dividendu, zruší část pracovních míst a vydá akcie za 7 miliard dolarů poté, co se stala dosud poslední obětí úvěrové krize [ID:nMUL435912].

Akcie banky spadly o 8,1 procenta a index finančního sektoru S&P <.GSPF> odepsal 2,4 procenta.

"Všechny dnešní potíže jdou na vrub finančních služeb. Tento týden má být významný co do výsledků a vypadá to na ticho před potenciální bouří, až dostaneme více zpráv," řekla Linda Düsselová, tržní stratéžka firmy Federated Investors.

Analytici na Wall Street podle Reuters Estimates čekají, že kvartální zisky firem z báze indexu S&P 500 klesnou o 13,8 procenta. Před týdnem předpokládali průměrné snížení zisků o 11,8 procenta.

Energetické společnosti však tlumily ztráty indexů s tím, jak se ceny ropy <CLc1> přiblížily hranici 112 dolarů za barel. Exxon Mobil <XOM.N> posílil o 1,2 procenta.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> ubral 0,19 procenta na 12.302,06 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> odepsal 0,34 procenta na 1328,32 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> klesl o 0,63 procenta na 2275,82 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK