Japonské akcie v úterý posílily

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly. K oživení přispěly hlavně společnosti napojené na těžbu, kterým pomohl růst cen ropy na nový rekord, a firma Tokyo Electron. Ta posílila díky lepšímu hodnocení od makléřů. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 73,07 bodu, tedy 0,6 procenta, a uzavřel na 12.990,58 bodu. V pondělí se index naopak propadl o 3,1 procenta.

Trh podpořily také ocelárenské společnosti Nippon Steel a JFE Holdings. Ty posilovaly navzdory zprávám z tisku, že v letošním roce zisk firem klesne o více než deset procent. Celkové zisky indexu ale byly nízké, protože vyšším ziskům trhu brání obavy investorů pouštět se do nových obchodů před oznámením výsledků hospodaření předních amerických společností a statistickými údaji.

Dolar dnes posiloval vůči euru i jenu, obchodníci jsou však obezřetní, protože tento týden čekají vlnu výsledků hospodaření předních amerických finančních společností za první čtvrtletí a další statistické údaje. Ty by mohly opět obnovit pokles dolaru.

V závěru asijského obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,5824 USD. Vůči jenu dolar posílil o 0,1 procenta na 101,18 JPY. Euro k japonské měně stouplo na 160,31 JPY z pondělních newyorských 159,71 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK