ČNB: Běžný účet v únoru vykázal přebytek 11,8 miliardy Kč

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Běžný účet platební bilance v únoru skončil přebytkem téměř 11,8 miliardy korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka (ČNB) s tím, že výsledek ovlivnil přebytek obchodní bilance, bilance služeb a bilance běžných převodů. Za celý loňský rok podle dřívějších informací ČNB skončil běžný účet schodkem 88,9 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Obchodní bilance skončila v únoru přebytkem 17,1 miliardy korun. V kladných číslech byla rovněž bilance služeb, její přebytek činil 4,1 miliardy Kč. Deficit bilance výnosů byl 13,1 miliardy korun.

Do běžných převodů centrální banka v únoru zahrnula aktivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši 4,4 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu bylo z rozpočtu EU čerpáno 1,5 miliardy korun.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil zhruba 5,6 miliardy Kč. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 12,9 miliardy Kč, z toho saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo zhruba deset miliard korun. Odliv portfoliových investic ve výši 2,7 miliardy Kč byl ovlivněn zejména nákupem akcií v zahraničí a prodejem rezidentních akcií zahraničními subjekty. Příliv přímých investic se v ročním úhrnu mírně zvyšuje, saldo odlivu portfoliových investic v ročním úhrnu v posledních měsících pozvolna roste.

Ostatní investice skončily ve schodku osm miliard korun, vlivem změny krátkodobé pozice měnových finančních institucí vůči zahraničí. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vzrostly zhruba o 7,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK