Dolar stojí na dohled rekordu k euru, vliv G7 mizí

15.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se v úterý držel na půl centu od rekordního dna vůči euru při všeobecně opatrném obchodování před klíčovými údaji o americké ekonomice a ...

...čtvrtletními výsledky hospodaření význačných firem, které vyjdou tento týden.

Obavy o stav ekonomiky Spojených států a čerstvé pochyby o situaci na úvěrových trzích podle dealerů převažují nad podporou, jíž se americké měně dostalo ze strany finančních lídrů skupiny G7. Ti na své víkendové schůzce zmínili volatilitu u hlavních světových měn, což bylo nejdůraznější takovéto vyjádření za sedm let.

Euro se naopak nadále opírá o trvalý důraz Evropské centrální banky (ECB) na boj s inflací, jenž jí podle názoru analytiků ještě několik měsíců neumožní snížit úrokové sazby.

Člen výkonné rady ECB Jürgen Stark a člen Rady guvernérů Miguel Ángel Fernández Ordóňez v úterý nezávisle na sobě zdůraznili závazek banky vůči cenové stabilitě.

"Trhy přehnaně reagovaly na prohlášení G7, ale teď se navrátilo status quo a lidé zase sledují ekonomické ukazatele," řekl Geoffrey Yu, měnový stratég z UBS v Curychu.

"Včera jsme slyšeli velmi, velmi ostré komentáře od (člena Rady guvernérů ECB Yvese) Mersche, který řekl, že ECB nemá letos vůbec prostor pro snížení úrokových sazeb. Takže je-li toto linie uvažování, s níž ECB operuje, pak se má euro zatím o co opírat."

Euro v 10:50 zpevňovalo proti závěru předchozí seance o 0,2 procenta na 1,5870 dolaru <EUR=>. Zotavovalo se tak z pondělního minima 1,5669, kam se propadlo po schůzce G7, a stálo na vzdálenost necelého půl centu od historického maxima 1,5912 z minulého týdne.

Dolar se obchodoval téměř beze změny poblíž hladiny 101 jenů <JPY=>, zatímco euro stagnovalo na úrovni 160,20 jenu <EURJPY=>.

V 11:00 vychází ostře sledovaný německý index ekonomického sentimentu ZEW, který má podle očekávání dokreslit obrázek relativně pevných ekonomických fundamentů v eurozóně. Analytici v průměru předpověděli, že se ukazatel v dubnu zotavil na šestiměsíční maximum -29,0 bodu.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK