Masivní nález ropy u Brazílie katapultoval akcie Repsolu a BG

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Madrid 15. dubna (ČTK) - Akcie britské energetické společnosti BG Group dnes prudce zpevnily a silný růst zaznamenaly také akcie španělského kolosu Repsol. Reagují tak na pondělní neoficiální zprávu o masivním nálezu ropy u brazilských břehů. BG Group a Repsol jsou partnery brazilské společnosti Petróleo Brasileiro (Petrobras), která má v projektu největší podíl.

Přestože výsledky průzkumu ještě nejsou oficiální, akcie BG Group krátce po zahájení zpevnily o více než sedm procent a dostaly se na 1315 pencí. Repsol vzrostl o 13 procent a jeho akcie se v Madridu prodávaly asi za 26,60 eura. Oborový index DJ Stoxx European Oil & Gas Index měl zisk téměř 2,4 procenta.

Zástupce brazilského Národního úřadu pro ropu, zemní plyn a biopaliva (ANP) v pondělí oznámil, že nedávný nález ropy v nalezišti Carioca by mohl být ve světě největší za 30 let. Pokud se předběžné závěry průzkumu potvrdí i při kontrolním měření, význam Brazílie coby důležitého exportéra ropy se tím výrazně zvýší.

Petrobras a jeho partneři v projektu ropu lokalizovali už loni a pak při dalších průzkumných fázích letos na jaře. Šéf ANP Haroldo Lima v pondělí řekl, že naleziště může skrývat až 33 miliard barelů ropného ekvivalentu, potenciálně tedy ropy. Petrobars ani partnerské firmy ale stanovisko zatím neposkytly.

Petrobras v tiskové zprávě upřesnil, že ropa, o které se v souvislosti s nálezem hovoří, se nachází v pánvi Santos v bloku BM-S-9, který je rozdělen do dvou průzkumných oblastí. Firmy tam ropu lokalizovaly už loni v září a Petrobras tehdy uvedl, že je nutné v průzkumu oblasti pokračovat, než bude znám předpokládaný objem zásob.

Největší prospěch z nálezu ropy bude mít Petrobras, který má v projektu největší podíl. Na BG Group připadá 30 procent, na Repsol 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK