Koruna dnes mírně koriguje, zůstává ale velmi silná

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Česká koruna je dnes dopoledne opět velmi silná. Těsně po zahájení obchodování po 08:00 posunula své hranice na 24,71 Kč/EUR a 15,62 Kč/USD; během dopoledne své zisky mírně zkorigovala na aktuálních 24,79 Kč za euro a 15,65 Kč za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Česká národní banka dnes oznámila, že běžný účet platební bilance skončil v únoru přebytkem 11,8 miliardy korun. Trh sice očekával přebytek, ale výrazně nižší. Podle ekonomů to částečně vysvětluje posilování koruny. "Běžný účet hravě pokryl odliv peněz na finančním účtu, což částečně vysvětluje únorové posilování koruny," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky celkově data běžného účtu nedávají důvod k tomu, aby koruna oslabila. "Dokud se nezhorší makroekonomická data, budou se impulzy pro oslabení koruny hledat těžko," podotkl.

Analytik Patria Finance míní, že čísla ČNB, která dnes zveřejnila ČNB, by již neměla korunu výrazněji ovlivnit. "Přebytek 11,8 miliardy je nad konsensem čtyři miliardy a také mírně nad naším odhadem. I přes překonání odhadu by však neměl běžný účet dát výrazný pozitivní impulz koruně," uvedl.

Vliv regionu na českou měnu je dopoledne mírně negativní, když polský zlotý koriguje své zisky z minulých dní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK