ÚOHS chce důkladně prošetřit fúzi Agrofertu a První žatecké

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. dubna (ČTK) - Plánovaná fúze Agrofertu s firmami ze zemědělské skupiny První žatecká vzbuzuje u antimonopolního úřadu obavy z možného narušení trhu. Úřad, který za posledního dva a půl roku nezakázal žádnou z více než 120 posuzovaných fúzí, si proto vzal na rozhodnutí delší, pětiměsíční lhůtu, a své stanovisko dá patrně do konce června, řekl jeho mluvčí Kristián Chalupa. Agrofert už v minulosti skoupil řadu menších zemědělských družstev, a jeho rostoucí podíl na trhu by tak mohl ohrožovat konkurenci.

Agrofert patří mezi největší zemědělské a potravinářské holdingy v Česku. Ovládá třeba Kostelecké uzeniny, Penam nebo firmy Agrotec, Agri CS či OSEVA. Značný podíl má i v chemickém průmyslu. Loni vykázal tržby kolem 111 milionů korun.

Skupina podnikatele Andreje Babiše před časem oznámila, že chce získat také předního specializovaného producenta prasat v Česku, družstvo Proma z Mladé Boleslavi. Její podíl na trhu hlavně v zemědělství a potravinářství tak roste. Nyní by měla přibýt ještě První žatecká, jejíž desítka firem dosáhla předloni tržeb přes miliardu korun.

ÚOHS tak chce důkladně zvážit, jestli by posilování Agrofertu nepoškodilo ostatní podnikatele a také zákazníky. V minulosti už si standardní měsíční lhůtu pro rozhodnutí několikrát prodloužil na pět měsíců, za posledního dva a půl roku ale žádnou fúzi nezakázal. Šlo přitom třeba o spojení dvou největších kabelových operátorů UPC a Karnelval nebo Karlovarských minerálních vod a Poděbradky. Úřad firmám jen uložil podmínky, které mají situaci na trhu stabilizovat. Stejně může postupovat i v případě Agrofertu a První žatecké.

Holding První žatecká zatím vlastní skupina podnikatelů. Sdružuje převážně producenty zemědělských plodin a chovatele zvířat se skoro 500 zaměstnanci. V několika dalších firmách má menšinový podíl. Největším členem skupiny je Zemědělské zásobování a nákup Louny se základním kapitálem 212 milionů korun. Mimo jiné vyrábí krmné směsi, v roce 2006 utržila kolem 600 milionů a vytvořila zisk 3,5 milionu korun. Do holdingu patří i společnosti Animo Žatec či ZZN Slaný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK