Česko dostane zpátky 375 milionů korun z rozpočtu EU

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. dubna (zpravodaj ČTK) - Česko dostane z loňského přebytku rozpočtu Evropské unie zpátky 15 milionů eur, tedy asi 375 milionů korun. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise. Finanční prostředky však Češi přímo nedostanou, sníží se o ně částka, kterou do unijní pokladny letos odvedou. Loni Česko dostalo zpět zhruba půl miliardy korun.

Peníze se jednotlivým členským státům vrací každý rok. V roce 2007 ovšem EU hospodařila s nejnižším přebytkem v historii, finanční prostředky vrácené členským státům jsou tak o něco nižší než v roce předchozím.

Na první pohled se může zdát, že snižující se přebytek může být negativním jevem, ale opak je pravdou. Rozpočet EU by totiž neměl vykazovat ani přebytek, ani ztráty a měl by být vyrovnaný. Jedině to podle komise ukazuje na správné využívání peněz, ze kterých se platí například dotace zemědělcům, krajům a spousta dalších projektů.

Problémem minulých let bylo, že v pokladně Evropské unie zůstávaly nevyužité velké částky od členských států. Nejvíce to bylo v roce 2001, kdy rozpočet skončil s přebytkem více než 15 miliard eur a Brusel musel tyto peníze dělit mezi jednotlivé země. Od té doby se však přebytek postupně snižuje a loni byl nejnižší v historii.

EU v roce 2007 hospodařila s přebytkem 1,53 miliardy eur, tedy 38,25 miliardy korun. To představuje o něco více než jedno procento z celkové rozpočtu, který činil 113,846 miliardy eur (asi 2,85 bilionu korun).

Nejvíce peněz zpět dostanou Němci (300 milionů eur), Francouzi (234 milionů eur) a Italové (191 milionů eur). Odvody Slovenska se letos sníží zhruba o sedm milionů eur, tedy o 175 milionů český korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK