Žebříček Město pro byznys: Informace nejlépe podává Praha 9

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Přesně a nejrychleji dokáže odpovědět občanům na jejich dotaz Městská část Prahy 9. Následovaly města Karviná a Humpolec. Ukázal to průzkum společnosti Factum Invenio, který se uskutečnil začátkem dubna jako součást velkého porovnávacího žebříčku 206 obcí z rozšířenou působností a 22 správních obvodů Prahy s názvem Město pro byznys.

Přestože zákon dává radnicím lhůtu na odpověď až 15 dní, úředníci z Prahy 9 dokázali poslat zpětnou reakci již 20 minut po odeslání e-mailu s dotazem týkajícího se zahájení podnikání. Pozitivní skutečností je, že během prvního dne zareagovaly na testovací otázky desítky radnic.

Posouzení informační otevřenosti je jedním z 50 kritérií, podle kterých budou organizátoři žebříčku Město pro byznys porovnávat obce v následujícím měsíci. "Vedle fiktivního dotazování ještě radnice obešleme stručných dotazníkem a na názor se zeptáme také více než 11.000 podnikatelů v jednotlivých městech," uvedl ke vzniku průzkumu ředitel Factum Invenio Jan Herzmann.

Propojení tří typů průzkumu s daty Českého statistického úřadu i dalších institucí dělá z projektu ojedinělou záležitost, dodala za vyhlašovatele Eva Hanáková z týdeníku Ekonom. Velký žebříček bude vedle podpory podnikání ze strany regionálních správ porovnávat také podnikatelské prostředí, situaci na pracovních trhu, atraktivitu lokality a cenové podmínky dané oblasti. Cenu týdeníku Ekonom Nejlepší město pro byznys získá vítězné město koncem října. Na projektu se organizačně podílí agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR.

Podnikatelé i veřejnost najdou další informace o žebříčku a podmínkách podnikání na webových stránkách www.mestoprobyznys.cz. Měření informační otevřenosti se uskutečnilo formou simulovaného mailového dotazu fiktivního občana podle standardu metodiky Mystery mailing. Na základě získaných odpovědí byla vyhodnocována jejich úplnost a následně jejich rychlost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK