VERZE 2-Johnson & Johnson zvedl zisk o 40 pct díky úsporám

15.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává předpověď letošního zisku, dílčí...

...výsledky)

NEW Johnson & Johnson <JNJ.N> v úterý oznámil meziroční nárůst zisku za první kvartál o 40 procent. Agresivní snižování nákladů pomáhalo vyvážit propad tržeb u léků proti chudokrevnosti zasažených obavami z možných vedlejších účinků a dalších preparátů, jež čelí levnější generické konkurenci.

Výsledek podpořila silná poptávka po široké škále spotřebních produktů včetně nové, volně prodejné formy protialergického léku Zyrtec firmy Pfizer <PFE.N> a dalších preparátů získaných od této společnosti.

Diverzifikovaný dodavatel zdravotnického materiálu vykázal nárůst zisku na 3,6 miliardy dolarů neboli 1,26 dolaru na akcii ze 2,57 miliardy čili 88 centů před rokem, kdy firma započetla několik nákladových položek spojených s fúzemi.

Celkové tržby stouply o 7,7 procenta na 16,2 miliardy dolarů.

Analytici podle průzkumu Reuters Estimates odhadovali v průměru zisk 1,20 dolaru na akcii při tržbách 15,85 miliardy dolarů.

Společnost mírně zvedla předpověď letošního zisku. Nyní jej vidí o 7 procent výš v rozmezí 4,40 až 4,45 dolaru na akcii. Přesto jde o zpomalení oproti loňskému roku, kdy zisk stoupl o 10 procent.

Tržby z prodeje léků na předpis stouply o 3,3 procenta na 6,4 miliardy dolarů, ale nebýt příznivého vlivu slabšího dolaru, ubraly by 0,6 procenta.

Kombinované tržby u léků proti chudokrevnosti Procrit a Eprex spadly o 23 procent na 629 milionů dolarů kvůli obavám, že jejich nadměrné používání může zvýšit riziko nežádoucích účinků a vést až k úmrtí.

Tržby u náplasti Duragesic proti bolesti, jež nyní zápolí s levnějšími generiky, také oslabily o 23 procent na 233 milionů dolarů. Risperdal proti schizofrenii, kdysi nejúspěšnější v nabídce firmy, vykázal sestup tržeb téměř o 7 procent na 809 milionů dolarů za sílícího konkurenčního tlaku jiných léků.

Pokles tržeb by mělo částečně neutralizovat spuštění nových léků. Firma uvede na trh například antibiotikum Ceftobiprol, preparát proti lupénce a jednou měsíčně injekčně aplikovaný lék proti schizofrenii Paliperidon.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK