Moskevský soud rozhodl ve sporu o Ingosstrach ve prospěch PPFI

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. dubna (zpravodaj ČTK) - Finanční skupina PPF Investments (PPFI) u moskevského arbitrážního soudu vyhrála důležitý spor s majoritním vlastníkem velké ruské pojišťovny Ingosstrach. Soud prohlásil za neplatnou valnou hromadu akcionářů Ingosstrachu, na které bylo bez vědomí PPFI navýšeno základní jmění pojišťovny. Řekl to právník PPFI Julij Taj.

PPFI, která spravuje peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, získala loni v říjnu proti vůli majoritního akcionáře společnosti Bazovyj Element (Basic Element) Olega Deripasky, 38,46 procenta pojišťovny. Majoritní vlastník se jen krátce poté pokusil zvýšit základní jmění pojišťovny a tím podíl PPFI rozmělnit. Tento krok arbitrážní soud loni v prosinci předběžným opatřením zmrazil a nyní rozhodl o neplatnosti valné hromady, kde se Bazovyj Element o navýšení kapitálu pokusil.

Taj očekává, že se majoritní akcionář Ingosstrachu proti dnešnímu rozhodnutí soudu odvolá. "Budou určitě další soudy, ale v této instanci jsme zvítězili. Přesvědčili jsme soud o tom, že kroky, které učinil Bazovyj Element, jsou neplatné a nezákonné," řekl ČTK právník. Obě strany podle něj zřejmě čekají ještě dva nebo tři další soudy.

Pokud ale odvolací soudy potvrdí dnešní rozhodnutí moskevského arbitrážního soudu, bude podobný postup, o který se Deripaskovi lidé pokusili v případě Ingosstrachu a PPFI, v budoucnu daleko těžší realizovat, podotkl Taj.

"Upřímně řečeno, myslím si, že nyní je potřeba sednout si k jednacímu stolu, problém se pokusit vyřešit a nezhoršovat dál konfliktní situaci," dodal právník. Bazovyj Element by po dnešním dílčím vítězství PPFI měl podle něj pochopit, že k zahraničnímu minoritnímu akcionáři ruské pojišťovny se nedá chovat jako k neschopné firmě, o kterou je možné "si otírat nohy".

Vůli k jednání potvrdil i mluvčí PPFI Jan Piskáček. "Samozřejmě bychom rádi vyřešili všechny vzniklé problémy bez zásahu soudních instancí, avšak bez ohledu na situaci nyní můžeme mít jistotu v tom, že práva minoritních akcionářů v Rusku jsou v případě jejich diskriminace spolehlivě ochráněna nezávislým soudem. Zároveň doufáme, že se nám podaří najít společnou řeč s majoritním vlastníkem Ingosstrachu v otázkách budoucího rozvoje společnosti," sdělil Piskáček ČTK.

Dnešní rozhodnutí soudu, vůči kterému se Bazovyj Element s největší pravděpodobností odvolá, znamená, že PPFI skutečně ovládá 38,46 procent akcií pojišťovny Ingosstrach. Stížnost majoritního akcionáře, že PPFI podíl získala nelegálně, zamítl stejný soud už v březnu.

Kyperská společnost Durbe Ltd, součást PPFI, získala loni kontrolu nad společnostmi Investicionnaja iniciativa, Novyj kapital a Vega, které ovládají v souhrnu 38,46 procenta Ingosstrachu, díky transakci s podnikatelem Alexandrem Mamutem. Obchod schválil ruský antimonopolní úřad FAS. Ingosstrach transakci soudně napadl koncem loňského roku, požadoval uznání její nezákonnosti, spor ale nevyhrál.

Obě strany komplikovaného sporu se soudí i v dalších případech. PPFI například soudně napadla další rozhodnutí valné hromady, podle kterého musí ve správní radě Ingosstrachu sedět jen ruští občané s tříletou praxí v pojišťovnictví.

Děripaska i vedení pojišťovny Ingosstrach dává otevřeně najevo, že si PPFI jako minoritního akcionáře nepřejí. Bazovyj Element zveřejnil prohlášení, že je za "spravedlivou cenu" ochoten podíl PPFI vykoupit.

PPF Investments je nezávislá mezinárodní skupina pro oblast soukromých investic registrovaná na Jersey. Podle informací médií skupinu vlastní bývalý manažer PPF Tomáš Brzobohatý, minoritními akcionáři jsou majitelé PPF Petr Kellner a Jiří Šmejc. PPFI se zaměřuje na ekonomiky přechodného období v regionu střední a východní Evropy a Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK