Manažeři hedgeových fondů loni vydělali miliardy dolarů

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Manažeři amerických hedgeových fondů loni vydělávali v rozsahu, který se i na Wall Street zdál kdysi nepředstavitelný. Padesátka nejlepších z nich získala celkem 29 miliard dolarů a nejvyšší příčku mezi nimi obsadil John Paulson z firmy Paulson & Company, který vydělal 3,7 miliardy dolarů (asi 59 miliard korun). Napsal to dnes list New York Times s odkazem na pořadí sestavené magazínem Alpha.

Paulson vydělal možná nejvyšší obnos v historii Wall Street sázením proti některým typům hypotečních cenných papírů. V úspěšnosti jej následoval známý investor George Soros s osobním výdělkem 2,9 miliardy dolarů.

Šéfové hedgeových fondů, volně regulovaných investičních fondů, které investují po světě do nejrůznějších nástrojů od akcií po komodity, bezprecedentně vydělávali, i když ekonomika začala prudce oslabovat a hypoteční krize přerostla v těžké otřesy na finančních trzích. Řada z nich jako Paulson přitom vydělávala právě na těchto otřesech, v jejichž důsledku se situace běžného Američana zhorší.

Manažeři hedgeových fondů se o výnosy investic dělí s investory, což jsou zejména bohatí jednotlivci, ale i penzijní fondy nebo nadace. Manažeři si obvykle účtují dvě procenta ze spravovaných aktiv a berou si 20 procent ze zisků. Nyní má odvětví hedgeových fondů ve správě aktiva zhruba za dva biliony dolarů a po celém světě funguje asi 10.000 takových fondů.

V posledních měsících ale otřesy dolehly i na fondy, z nichž řada v důsledku špatných investic či odchodu klientů skončila nebo zkrachovala. "Do určité míry je to velmi gigantická verze Las Vegas," řekl o odvětví hedgeových fondů ekonom Brookings Institution Gary Burtless.

Za poslední roky manažeři hedgeových fondů v průměru velmi rychle bohatli. Do žebříčku 25 nejlepších se za loňský rok dostal ten, kdo vydělal nejméně 360 milionů dolarů; to bylo osmnáctkrát více, než kolik stačilo v roce 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK