Inflace na Slovensku v březnu zrychlila na 3,6 procenta

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. dubna (ČTK) - Meziroční tempo růstu cen zboží a služeb na Slovensku v březnu podle metodiky Evropské unie zrychlilo na 3,6 procenta z únorových 3,4 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Březnové údaje jsou rozhodující pro posouzení připravenosti země na zavedení eura od ledna 2009.

Inflační kritérium Slovensko poprvé splnilo loni v srpnu. Podle analytiků by ho mělo splnit i v březnu. Potvrdit to ještě dnes má Eurostat.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se sestavují kvůli porovnání inflace jednotlivých zemí EU. Slouží též na posouzení splnění inflačního kriteria pro vstup do eurozóny.

V březnu se podobně jako v posledních měsících meziročně nejvíce zvýšily ceny potravin a nealkoholických nápojů, a to o 7,6 procenta. Mírně naopak klesly ceny v odvětví pošt a telekomunikací.

Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily stejně jako v únoru o 0,3 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta.

Evropská komise má vydat doporučení ohledně členství Slovenska v eurozóně začátkem května. Definitivně by o zavedení eura v zemi měla rozhodnout v červnu Rada EU. Z dalších kritérií pro zavedení eura Slovensko splní výši veřejného dluhu i nízkých úrokových sazeb. Bez výraznějších výkyvů udrželo v posledních letech i domácí měnu. Zatím není oficiálně známé, zda vláda udržela také požadovanou výši veřejného schodku. Podle dosavadních informací ale Slovensko s vysokou pravděpodobností splní i tuto podmínku.

Podle údajů sestavených v národní metodice, které úřad zveřejnil minulý týden, inflace v březnu zrychlila na 4,2 procenta z únorových čtyř procent a byla nejvyšší za více než rok. Rozdíl v hodnotách inflace v národní a harmonizované metodice způsobuje odlišné složení spotřebních košů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK