Intel potvrzuje cíl celoroční marže, akcie letí výš

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SAN Intel <INTC.O> v úterý večer potvrdil cíl ziskové marže pro letošní rok, zmírnil tak obavy investorů z klesajících cen mikroprocesorů i...

...vlivu slabé americké ekonomiky a poslal tím své akcie o 8 procent výš.

Největší světový výrobce polovodičů vykázal za první čtvrtletí pokles čistého zisku na 1,44 miliardy dolarů čili 25 centů na akcii z 1,64 miliardy neboli 28 centů na akcii před rokem. Tržby vzrostly na 9,67 miliardy dolarů z 8,85 miliardy před rokem, mírně nad očekávání Wall Street.

Vzhledem k tomu, že Intel i jeho menší konkurent Advanced Micro Devices <AMD.N> vydaly během prvního čtvrtletí varování před nižším ziskem, sílily na trhu obavy z poklesu prodeje osobních počítačů v prostředí možné recese americké ekonomiky. Úterní zpráva Intelu tak tyto obavy do značné míry rozptýlila.

Zisk na akcii splnil průměrný odhad Wall Street podle průzkumu firmy Reuters Estimates. Akcie ovšem vystřelily vzhůru především na základě výhledu marže ze zisku a růstu tržeb.

"Cíl tržeb a hrubé marže je teď u Intelu důležitější než kdy dřív," řekl Justin McNichols, portfolio manažer společnosti Osborne Partners Capital Management v San Francisku.

Celoroční cíl hrubé marže ve výši 57 procent plus minus několik málo procentních bodů zaujal mnoho analytiků.

"Panovaly obavy, že hrubé marže stlačuje oblast pamětí, což by následně stlačilo zisk," řekl Doug Freedman, analytik při American Technology Research. "Obecně se čekalo, že to bude spíš okolo 56 procent."

Intel si stanovil stejný cíl marže už v lednu a v březnu pak s odkazem na ceny flashových pamětí snížil odhad pro první kvartál na 54 procent plus minus procentní bod. Marže za první kvartál nakonec skončila na hodnotě 53,8 procenta.

Firma dále uvedla, že ve druhém čtvrtletí očekává tržby v rozmezí 9,0 až 9,6 miliardy dolarů a hrubou marži 56 procent plus minus pár bodů.

Analytici oslovení Reuters Estimates v průměru očekávají, že Intel ve druhém kvartále vydělá 28 centů na akcii z tržeb ve výši 9,26 miliardy dolarů.

[FRANCISCO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK