Index Nikkei sílí o 1,2 pct, povznesen cílem Intelu

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Hlavní tokijský akciový index Nikkei ve středu vzrostl o 1,2 procenta, podpořen tituly z oblasti výroby čipů jako Tokyo Electron Ltd <8035...

...T>. V odvětví zavládl optimismus po povzbudivém výhledu firmy Intel <INTC.O>.

Vzhůru zamířily také akcie finančních firem včetně japonské jedničky Mitsubishi UFJ <8306.T> poté, co nečekaně dobré čtvrtletní výsledky hospodaření několika regionálních bank ve Spojených státech podpořily finanční sektor na Wall Street.

Akcie JVC <6792.T> mezitím vystřelily o více než 11 procent po zprávě zdroje, že tento sužovaný výrobce spotřební elektroniky uvažuje o drastickém omezení japonské výroby LCD televizorů pro domácí použití.

"Jak se na začátku týdne prodávalo kvůli GE, tak se dnes nakupovalo kvůli Intelu," řekl Fumijuki Nakaniši ze společnosti SMBC Friend Securities s odkazem na nečekaně slabé výsledky amerického konglomerátu General Electric <GE.N> z minulého pátku.

Intel <INTC.O> v úterý večer potvrdil cíl ziskové marže pro letošní rok, zmírnil tak obavy investorů z klesajících cen mikroprocesorů i vlivu slabé americké ekonomiky a poslal tím své akcie o 8 procent výš [ID:nSCH628191].

Do konce týdne vyjde várka výsledků hospodaření od předních finančních firem ve Spojených státech včetně Merrill Lynch <MER.N>, Citigroup <C.N> a JPMorgan Chase <JPM.N>. Trhem takřka nehnula středeční zpráva listu Wall Street Journal, že Merrill Lynch oznámí další odpisy v rozsahu 6 až 8 miliard dolarů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei <.N225> uzavřel růstem na 13.146,13 bodu, když během seance vystoupal až na 13.222,4 bodu. Širší index TOPIX <.TOPX> přidal 1,3 procenta na 1271,88 bodu.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK