Koruna využívá slabého dolaru, proti euru mírně ztrácí

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Česká měna při poklidném obchodování posilovala vůči dolaru. Pomohl jí k tomu vývoj na zahraničních trzích, ovlivněný údaji o nečekaně vyšší evropské inflaci. Dopoledne se koruna dotkla úrovně 15,55 Kč/USD, odpoledne se pohybovala kolem 15,60 Kč/USD. K euru během dne oslabovala až na závěrečných 24,90 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

V regionu dnes oslabovaly slovenská koruna, polský zlotý i maďarský forint. "Celkově však byly středoevropské měny relativně klidné, zejména ve srovnání s volatilitou (kolísavostí) na světových trzích. Pád amerického dolaru proti euru na historické minimum pomohl koruně proti dolaru po zveřejnění vyšší než očekávané evropské inflace," poznamenal ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Meziroční růst spotřebitelských cen v zemích eura podle konečných dat dosáhl v březnu 3,6 procenta oproti předběžně uváděným 3,5 procenta. "Tato revize a zřejmě i fakt, že jde o nejvyšší inflaci od začátku měření, stačily na rychlé posílení eura až na 1,5967 USD/EUR," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Před 17:00 se dolar obchodoval kolem 1,595 USD/EUR.

Koruna se vůči euru přesto nadále drží poblíž vysokých úrovní z předchozích dnů. "Česká ekonomika není až v tak dobré kondici, aby si mohla tento kurz dlouhodobě dovolit. Pro mnohé spekulanty je ale zajímavá jako bezpečný přístav," poznamenal analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK