VERZE 3-Česko chystá rámec pro zahraniční dluhopisy -MF

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citaci náměstka Janoty,...

...souvislosti)

Stát připravuje rámcový program pro emisi zahraničních dluhopisů, prvním krokem by měla být emise eurobondů přibližně za jednu miliardu eur.

"V dané chvíli připravujeme emisi (eurobondů) zhruba za jednu miliardu eur. Další postup bude odvislý od situace na trzích," řekl Reuters v krátkém telefonickém rozhovoru náměstek ministra financí Eduard Janota.

Na otázku, zda stihne ministerstvo vydat emisi ještě v prvním pololetí, nebo zda bude až ve druhé půli roku, Janota řekl: "Obě varianty jsou možné."

Resort dříve ve středu oznámil, že připravuje rámcový program pro emisi zahraničních dluhopisů a pověřil jeho přípravou banky Barclays Capital a Deutsche Bank.

Podrobnosti k programu ministerstvo nesdělilo a ani Janota neřekl detaily ohledně velikosti nebo délky zamýšleného programu.

Podle předchozí dohody vlády a České národní banky budou dluhopisy zajištěny, a emise tak neovlivní kurs koruny, uvedl resort ve zprávě na internetových stránkách www.mfcr.cz.

Koruna na oznámený záměr prakticky nereagovala a obchodovala se v 18:03 na 24,915 za euro <EURCZK=>, se ztrátou 0,6 procenta proti úterý způsobenou oslabujícím regionem.

Indikace o tom, že by si letos mohl stát půjčovat v zahraničí, již byly ve dluhopisové strategii pro letošní rok.

V té ministerstvo uvádělo, že hodlá prodloužit splatnost státního dluhu mimo jiné i případnou emisí eurobondů s 10letou nebo delší splatností.

Stát si v minulosti půjčoval v zahraničí již třikrát.

V letech 2004 a 2005 vydal eurobondy celkem za 2,5 miliardy eur, v roce 2004 emisi splatnou za 10 let <CZ019495752=> a v roce 2005 emisi končící za 15 let <CZ021515329=>.

Ministerstvo také umístilo státní dluhopisy v Japonsku, celou emisi koupila tamní privátní banka.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK