Akcie v USA dopoledne rostly díky výsledkům banky JPMorgan Chase

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street dopoledne posilovaly po zveřejnění čtvrtletních výsledků investiční banky JPMorgan Chase & Co. a dvou dalších podniků z výběrového Dow Jonesova indexu. Výsledky mezi investory obnovily naděje, že se firemní hospodaření i ekonomika jako celek oživují po krizi úvěrového trhu.

Index Dow Jones v poledne newyorského času (v 18:00 SELČ) posílil o 1,3 procenta na 12.524,4 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl na 2336,2 bodu a jeho zisk proti předchozímu závěru dosahoval 2,2 procenta.

Třetí největší banka v USA JPMorgan Chase, čipový kolos Intel a výrobce nápojů Coca-Cola představili za první čtvrtletí lepší výsledky, než obchodníci na Wall Street očekávali. Trojice společností ale byla mezi desítkami dalších, které dnes vyrukovaly s výsledky.

Nahoru šly po zprávě JPMorgan akcie finančních společností. Bance kvůli problematickým úvěrům sice klesl zisk na polovinu, i tak ale překonala odhady analytiků. Kvůli portfoliu špatných úvěrů musela JPMorgan Chase odepsat 2,6 miliardy dolarů.

"Máte tu spojení JPMorgan a dalších silných zisků, které zveřejnila široká řada sektorů, a to nákupům akcií prospívá," citovala jednoho z obchodníků agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK