DATA V KOSTCE 2-Maloobchodní tržby byly v únoru nad odhadem

17.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře...

...analytiků)

Meziroční růst tržeb českého maloobchodu v únoru zrychlil na 6,3 procenta bez sezonního očištění ze 4,0 procenta za leden, oznámil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ MALOOBCHODNÍ TRŽBY  02/08 01/08      02/07 01-02/08 meziroční změna v pct    +6,3 +4,0 +10,5    +5,2

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nKRU722142]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Výsledek předčil očekávání analytiků, kteří předpokládali přírůstek o 4,5 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * Maloobchod včetně motoristického segmentu roste nepřetržitě již 51.měsíc. * Po očištění o sezonní výkyvy vzrostly tržby v maloobchodu bez motoristického segmentu reálně meziměsíčně o 0,4 procenta. * Meziročně po očištění o sezonní vlivy stouply tržby v maloobchodu o 3,4 procenta. Loňský únor měl o jeden pracovní den více, ale o jeden pátek méně. Pátky jsou nejsilnějšími prodejními dny u většiny sortimentů. * K meziročnímu růstu maloobchodu přispěly nejvíce prodeje nepotravinářského zboží. * V motoristickém segmentu se sezonně neočištěné tržby zvýšily meziročně o 8,2 procenta. Prodeje a opravy motorových vozidel vzrostly o 8,8 procenta, zatímco prodej pohonných hmot stoupl o 7,1 procenta.

KOMENTÁŘE

JAN VEJMĚLEK, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Únorový výsledek maloobchodních tržeb dokonce překonal i naše optimistické očekávání. Za celkovým růstem sektoru stojí především automobilový sektor."

"Dynamika maloobchodních tržeb v prvních měsících letošního roku zůstává slušná navzdory vzestupu inflace a fiskální restrikci; prozatím dramatický propad spotřebitelské poptávky nevidíme."

"Vysoká inflace, inflační očekávání a vysoký růst nominálních mezd jsou hlavní argumenty pro zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB... Pokud koruna zkoriguje, ještě jedno zvýšení úrokových sazeb podle našeho názoru uvidíme."

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Obrat v maloobchodu potvrzuje, že do nového roku vkročila česká ekonomika rázným krokem. Téměř všechna ekonomická čísla ukazují, že tempo růstu HDP bude v prvním čtvrtletí opět poměrně vysoké."

"Dnešní informace nahrávají úvahám o dalším možném zvyšování úrokových sazeb. Nicméně stále platí, že současná úroveň kursu koruny je argumentem proti tomuto kroku."

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji maloobchodu v únoru je dostupná na internetových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

SOUVISLOSTI * Maloobchodní tržby 27 zemí Evropské unie v únoru meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta, meziročně pak o 2,0 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK