SVOL: Ceny dřeva klesly o čtvrtinu, v lesích hrozí kůrovec

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pelhřimov 17. dubna (ČTK) - Kvůli přetlaku dřeva na trhu klesly ceny jehličnaté kulatiny v letošním druhém čtvrtletí zhruba o čtvrtinu. Podle Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) se situace v nejbližší době nezlepší, protože na mnoha místech ještě nebyly vytěženy stromy poškozené únorovou vichřicí Emma. Odborníci navíc předpovídají kůrovcovou kalamitu, řekl na konferenci sdružení v Pelhřimově jeho předseda František Kučera. Lesníci by si mohli o něco polepšit na přelomu roku, pokud se sníží těžby.

Kromě kalamit v lesích ČR a okolních zemích údajně přispěly ke zhoršení odbytu dřeva i hospodářské potíže v USA, kvůli nimž klesl export z Evropy. "Některé dřevní sortimenty je problém udat," řekl Kučera. Podle něj se tržby lesních podniků vracejí na úroveň první poloviny 90. let, zatímco náklady na jejich činnost od té doby stouply více než trojnásobně.

Nízké ceny už mohou působit vážné potíže menším lesnickým firmám, uvedl poradce SVOL Josef Vovesný. Dobře prosperující podniky podle něj mají rezervy. "Krátkodobý, byť velký, pokles cen je zásadním způsobem neohrozí. Pokud by ale takový stav trval delší dobu, je to pro lesnický sektor likvidační," řekl.

Nízké tržby za dřevo podle Kučery ohrožují plánované investice v lesích; podnikům mohou chybět peníze i na financování projektů již schválených v Programu rozvoje venkova. Evropské dotace plynou například na lesní techniku a úpravy cest.

Nejsnáze se prodává kvalitní jehličnatá kulatina, i když její cena nyní klesla z 1800 až 2000 Kč za metr krychlový asi o 550 Kč. Nejhůř se hledá odbyt pro poškozené a slabé dříví, kde už ceny zřejmě někde nepokrývají ani náklady na těžbu.

Letošní vichřice způsobila ve státních lesích polomy s objemem 1,9 milionu metrů krychlových dřeva, další asi jeden milion metrů krychlových byl poškozen v soukromých lesích. Oproti loňské kalamitě po orkánu Kyrill je množství poničeného dřeva asi třikrát menší, trh je však přesycen kvůli velkým zásobám.

Vovesný uvedl, že vlastníkům nestátních lesů k překonání současného krizového stavu pomáhá společný obchod se dřevem, který začal před dvěma lety. Zatím se do něj zapojila skoro stovka firem, které hospodaří asi na 160.000 hektarech lesa. Objem obchodu se podle Vovesného zvyšuje, protože v něj stoupá důvěra podnikatelů.

SVOL zastupuje více než 1080 vlastníků nestátních lesů v devíti regionech. Členové sdružení hospodaří na 32 procentech výměry nestátních lesů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK