Pražská burza dopoledne mírně rostla

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes od rána mírně roste, hlavně zásluhou akcií bank. Erste Bank přidala 1,70 procenta, Komerční banka posílila o 0,23 procenta. Hlavní index PX byl kolem 11:30 výše o 0,10 procenta na 1539,2 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Nedaří se naopak Telefónice 02, jejíž akcie oslabily o více než procento a obchodují se bez většího zájmu na 490 korunách. O více než dvě procenta oslabil i výrobce léčiv Zentiva, dále textilka Pegas Nonwovens, mediální skupina CETV a elektrárenský ČEZ.

Ostatní tituly včetně autobazaru AAA Auto, který ve středu oznámil, že v rámci svého plánu návratu k ziskovosti prodává část svých aktiv, posílily. Akcie AAA Auto dopoledne přidaly 2,40 procenta a dostaly se nad 20 korun.

Očekávaný výrazný pokles nastal u akcií tabákové Philip Morris, které se dnes začaly obchodovat bez nároku na případnou dividendu, o níž bude hlasovat valná hromada 28. dubna. Její akcie se propadly o silných 11,08 procenta na 6300 korun, tedy zhruba o očekávanou dividendu přes 800 Kč.

"Celkově je region střední Evropy dosti slabý, má mnohem horší výkonnost než západoevropské trhy, neboť na trhu stále operují zahraniční prodejci," uvedl Ronald Schubert Z Patria Finance. Objemy obchodů podle něj nejsou nijak velké a prozatím zaostávají za středečními.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK