Z regálů mizí čím dál více závadného zboží

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. dubna (zpravodaj ČTK) - Z obchodních pultů v Evropské unii mizí čím dál více výrobků, které ohrožují zdraví spotřebitele. Za loňský rok evropské úřady z trhu stáhly celkem 1605 závadných produktů, což je o polovinu více než v roce předchozím. Novináře o tom informovala Evropská komise.

Podobná situace jako ve zbytku unie panuje i v Česku. Češi prostřednictvím varovného unijního systému RAPEX své kolegy z evropských zemí v roce 2007 upozornili na celkem 50 nebezpečných předmětů. To je o sedm více než v roce 2006 a dokonce o 33 více než v roce 2004, kdy se ovšem celý systém varovných hlášení "rozjížděl".

Většina nebezpečných produktů pochází již tradičně z Číny. Dohromady se jich objevilo na 700, tedy téměř polovina z celkového počtu. Úřady nejčastěji z trhu stahují hračky nebo předměty, které se dotýkají rodičovské péče. I tady vede s přehledem Čína, na jejímž území bylo vyrobeno 80 procent závadných hraček.

Podle Evropské komise se nicméně čínské úřady rok od roku lepší. Loni zkontrolovaly 3540 výrobců hraček, přičemž celou řadu z nich donutily výrazně zlepšit kontrolu ve výrobě. Více než 700 producentů navíc přišlo o velmi ceněnou vývozní licenci.

Kromě věcí pro nejmenší se však objevují i hlášení u dalšího spotřebního zboží. Statistiky RAPEXu potvrzují mimo jiné nepříliš dobrou pověst některých čínských vozidel, které podle testů odborných časopisů zaostávají v bezpečnosti. Motorová vozidla jsou vůbec druhým nejčastěji stahovaným produktem z unijního trhu. Těsně za nimi se drží elektrické spotřebiče.

Vůbec nejčastěji v EU prohřešky proti ochraně zdraví spotřebitele hlásí Němci, celkem asi 12 procent všech varování. Špatně si ovšem nevedou ani Slováci, kteří se drží na pomyslném bronzovém stupínku těsně za Řeky. Slovenské úřady přitom unii varovaly před 144 závadnými produkty. Jsou tak výrazně aktivnější než Češi, i když i ti si v unii vedou nadprůměrně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK