PRŮZKUM-Telefónica O2 CR zřejmě zvedla v Q1 zisk o 15 pct

17.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Telefónica O2 CR <SPTTsp.PR>, výsledky za 1...

...kvartál

* Pondělí 21.dubna po 16:00

* Deset analytiků v průměru předpovědělo meziroční růst čistého zisku o 15 procent na 2,65 miliardy korun

Čistý zisk firmy Telefónica O2 Czech Republic <SPTTsp.PR> zřejmě v prvním čtvrtletí stoupl o 15 procent díky nižším odpisům a daním, ukázal ve čtvrtek průzkum Reuters.

Deset oslovených analytiků v průměru předpovědělo čistý zisk 2,65 miliardy korun ve srovnání s 2,31 miliardy za první tři měsíce loňského roku.

Dceřiná firma španělské Telefóniky <TEF.MC> v posledních letech postupně snižuje náklady na odpisy a amortizaci po období masivních investic, které bývalý Český Telecom vynaložil do rozvoje pevných linek a mobilní sítě.

Firma by také měla těžit ze snížení firemních daní v rámci vládní daňové reformy, platné od začátku letošního roku, uvedli analytici.

Analytici předpovídají meziroční nárůst výnosů o 2 procenta s tím, jak prudký rozvoj mobilních a datových služeb zastiňuje pokračující úbytek pevných linek.

"Nečekáme nic jiného než kontinuální potvrzení stávajících trendů," uvedl Ondřej Moravanský, analytik makléřské firmy Cyrrus.

"I přes pokles výnosů v nejdůležitější oblasti fixního segmentu, tedy tradičních hlasových služeb, by celkové tržby z pevného segmentu měly spíše stagnovat, jelikož očekávaný propad by měl být nahrazen výnosy z ostatních aktivit," dodal.

Zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (OIBDA) podle analytiků naopak zřejmě klesl o 2 procenta kvůli stoupajícím marketingovým výdajům a investicím do dceřiného mobilního operátora na Slovensku, který zahájil provoz v loňském roce.

Akcie české Telefóniky ztratily za poslední rok pětinu své hodnoty a obchodují se na 14násobku očekávaného letošního zisku (P/E). Průměr panevropského indexu telekomunikačních titulů DJ Stoxx Telecoms <.SXKP> dosahuje 12násobku očekávaných zisků, vyplývá z údajů Reuters Estimates. ----------------------------------------------------------------

ODHADY ANALYTIKŮ ZA 1.KVARTÁL (V MLD KČ) ----------------------------------------------------------------

Průměr Medián Q1/07 Rozmezí VÝNOSY 15,55 15,51 15,18 15,26-16,01 JÁDROVÝ ZISK OIBDA 6,93 6,93 7,04 6,52- 7,18 PROVOZNÍ ZISK 3,49 3,45 3,19 3,17- 4,04 ČISTÝ ZISK 2,65 2,64 2,31 2,42- 2,96 ---------------------------------------------------------------- Pozn. - Průzkumu se zúčastnily následující finanční instituce: Atlantik FT, BH Securities, Cyrrus, Erste Bank/Česká spořitelna, Komerční banka, Morgan Stanley, KBC Securities/Patria Finance, Raiffeisenbank, Unicredit Global Research, Wood & Co.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK