Pohonné hmoty minulý týden zdražily

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic po několika týdnech stagnace v uplynulých dnech vzrostly. Zatímco nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil během minulého týdne jen mírně o šest haléřů na průměrných 30,52 koruny za litr, za motorovou naftu zaplatí motoristé o 39 haléřů více. Litr vyjde v průměru na 31,44 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Při nákupu bezolovnatého benzinu musejí motoristé sáhnout nejhlouběji do kapsy v Karlovarském kraji, litr tu vyjde na 30,99 koruny. Nejlevnější je natural již po několik týdnů v Královéhradeckém kraji, kde je litr k mání v průměru za 29,73 koruny. Méně než 30 korun stojí litr benzinu ještě v Ústeckém kraji.

Za naftu zaplatí řidiči nejvíce na Vysočině, která vystřídala v čele žebříčku nejdražších krajů Jihomoravský kraj. U pump na Vysočině vyjde litr dieselu v průměru na 31,97 koruny, o dva haléře levnější je v Karlovarském kraji. Nejlevnější naftu mají v Pardubickém kraji, kde stojí 30,76 koruny za litr. V sousedním Královéhradeckém kraji je benzin o haléř dražší.

Benzin během uplynulých sedmi dnů zdražil nejvíce - o 41 haléřů - v Praze. V pěti krajích cena naturalu klesla, o 21 haléřů v Olomouckém kraji. O 72 haléřů vzrostla cena nafty na Vysočině, v Olomouckém kraji je litr nafty o pět haléřů vyšší než před sedmi dny.

Benzin i nafta jsou nyní zhruba stejně drahé jako na začátku roku. Cena pohonných hmot v Česku se nicméně během posledních 12 měsíců výrazně zvýšila. Před rokem byl benzin téměř o tři koruny levnější, za litr nafty platili motoristé dokonce o více než čtyři koruny méně než dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK