Student Agency loni zvýšila tržby na 3,4 miliardy korun

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. dubna (ČTK) - Skupina kolem Student Agency, do které patří ještě firmy Orbix a DPL real, loni meziročně zvýšila tržby o 30 procent na 3,4 miliardy korun. Z toho asi dvě miliardy korun utržila za prodej levných letenek, který se meziročně zvýšil o 32 procent. ČTK to dnes řekl majitel skupiny Radim Jančura. Letos chce skupina dosáhnout obratu přes čtyři miliardy korun.

"Počet klientů v roce 2007 překročil 4,5 milionu. Kromě nárůstu prodeje letenek jsme zaznamenali také desetiprocentní nárůst tržeb u autobusové dopravy a jazykových a pracovních pobytů v zahraničí," řekl Jančura.

Skupina loni prodala přes internet služby za 1,5 miliardy Kč, čímž se podle Jančury stala největším internetovým obchodem v zemi. Letos plánuje objem elektronického prodeje, který tvoří především prodej levných letenek a autobusových jízdenek, navýšit na dvě miliardy korun.

Student Agency provozuje síť vnitrostátních i celoevropských autobusových linek. Pobočky má v 11 městech ČR a tři na Slovensku. Původní zaměření firmy však je zprostředkování jazykových a pracovních pobytů v zahraničí, nyní asi do 20 zemí.

Student Agency plánuje v příštích letech vstup do železniční dopravy. Žlutými rychlovlaky s názvem HighJet chce Českým drahám konkurovat především v rychlosti, ceně jízdenek a luxusními vagóny. Dopravce plánoval také vybudovat síť čtyřhvězdičkových hotelů ve všech českých městech. První z nich plánoval otevřít již letos v Praze, následovat měly Brno a Ostrava, nakonec ale tento projekt pozastavil. Jančura už nechce pokračovat ani v expanzi na tuzemských autobusových linkách. Spojení z Prahy do Českých Budějovic, které funguje od letošního března, tak má být poslední z linek mezi metropolí a krajskými městy.

Skupina Student Agency zaměstnává kolem 950 zaměstnanců. Jediným majitelem je Radim Jančura. S podnikáním ještě jako student brněnské techniky, Student Agency založil v roce 1996.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK