Dolar níž; obavy z ropy převažují nad výsledky bank

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí mírně oslaboval vůči koši hlavních měn, když trvalá nervozita z inflačních tlaků převažovala nad pozitivním vlivem finančních...

...výsledků bank z minulého týdne.

Investoři si stále dělají starosti kvůli inflačnímu efektu vysokých cen ropy, které si v pondělí zapsaly další rekord na 117,40 dolaru za barel <CLc1>.

Britská libra mezitím také klesala. Trhy zanechala chladnými nabídka Bank of England, že vymění komerčním bankám riskantnější hypoteční úvěry za bezpečné státní dluhopisy v hodnotě 50 miliard liber, aby jim pomohla razit si cestu v době kreditní tísně.

Páteční výsledky Citigroup <C.N>, největší americké banky, ukázaly menší škody z úvěrové krize, než se někteří obávali. Citigroup vykázala odpisy ve výši 6 miliard dolarů, zatímco na trhu se spekulovalo, že by mohly dosáhnout až 22 miliard.

Avšak investoři už zažili několik "falešných úsvitů" v kreditní bouři a nechtějí vkládat do výsledků bank příliš mnoho důvěry a nadějí, že by mohly značit její konec.

"Trhy doufaly, že do dnešního dne vstoupí s poněkud optimističtějšími vyhlídkami pro úvěry a chuť k riziku, jenže stále trvá nervozita kvůli cenám ropy, které se znovu derou nahoru," řekl stratég Jeremy Stretch z Rabobank.

Dolar ve 12:20 slábl o 0,1 procenta vůči koši šesti předních světových měn <.DXY> na 71,820 bodu. Vůči japonské měně ubíral rovněž 0,1 procenta, a sice na 103,50 jenu <JPY=>.

Euro rostlo o 0,4 procenta na 1,5870 dolaru <EUR=>, drželo se však v bezpečné vzdálenosti od rekordní úrovně 1,5983 z minulého týdne. Jednotná měna se stále opírala o protiinflační výroky představitelů Evropské centrální banky (ECB).

Člen Rady guvernérů ECB Klaus Liebscher v pondělí řekl, že pozoruje určité známky sekundárních cenových efektů v eurozóně. Jeho slova opět utvrdila trhy v očekávání, že úrokové sazby ECB prozatím zůstanou beze změny na 4,0 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK