EU schválila zpřísnění pravidel pro obchod se zbraněmi

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie schválila zpřísnění pravidel pro obchod se střelnými zbraněmi či jejich držení. Střelnou zbraň si tak například budou moci zakoupit jen lidé starší 18 let a zpřísní se také podmínky pro používání těchto zbraní nezletilými. Vyplývá to z dnešního prohlášení Evropské komise.

Změny pravidel datujících se do počátku 90. let zahrnují také rozšíření pravidel pro povinné označování střelných zbraní či doby pro uchovávání dat o střelných zbraních. Každý členský stát bude muset na základě nové směrnice vytvořit počítačový systém či databázi, v níž budou data o střelných zbraních uchovávána nejméně po 20 let.

Věkové omezení na nákup zbraní se týká i replik, které jsou určitými úpravami přeměněny na běžné střelné zbraně. Nově se zavádí také třeba povinnost označovat střelné zbraně určené k trvalému civilnímu použití, které původně byly součástí armádních arzenálů.

Cílem změn je získat účinnější nástroje pro boj proti organizovanému zločinu či černému obchodu se zbraněmi. Úpravy a rozšíření starých pravidel má totiž zajistit lepší možnosti sledování pohybu zbraní.

Státy nyní budou mít dva roky na to, aby nová pravidla zapracovaly do svých národních legislativ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK