Vláda schválila zatopení části Nových Heřminov

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Vláda dnes souhlasila se zatopením části obce Nové Heřminovy, záměr má přispět k protipovodňové ochraně Krnova. Zbudováním přehrady přijdou o domov téměř tři desítky heřminovských rodin. Kabinet se domluvil na takzvané menší variantě protipovodňové nádrže, v Nových Heřminovech tak bude zaplaveno 56 objektů, z toho 24 obytných. Přehrada má včetně dalších úprav koryta řeky stát 7,7 miliardy korun. Výstavba nádrže nezačne dříve než v roce 2015.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) tvrdí, že majitelé zatopených nemovitostí dostanou nadstandardní náhrady. Domnívá se, že přehrada v budoucnu přiláká turisty, takže obyvatelé Nových Heřminovů získají nové pracovní a podnikatelské příležitosti.

"Jedná se o opatření, které ochrání město Krnov na stoletou vodu. Původní návrh velké nádrže by znamenal likvidaci celých Nových Heřminovů. V našem návrhu, který byl zpracován ve spolupráci s ochránci přírody, větší část zástavby včetně centra nebude zaplavena," řekl novinářům Gandalovič. Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) doplnil, že odborníci prozkoumali i možnost ochrany bez nádrže. Dnešní varianta je kompromisem.

"Je to vůbec první případ protipovodňové ochrany, do kterého se promítly i přírodě blízká opatření," uvedl Bursík. Součástí projektu bude například vybudování umělé říční delty, která v době povodní poslouží podobně jako nádrž.

Nutnost ochránit města a obce na řece Opavě se ukázala po katastrofálních povodních z roku 1997.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK