VERZE 3-Kalousek čeká letos fiskální deficit 1,5 pct/HDP

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář...

...analytika)

Ministr financí Miroslav Kalousek očekává letos deficit veřejných financí 1,5 procenta HDP a v roce 2011 jeho pokles na 1,2 procenta. Ministr to uvedl v pondělí po jednání vlády.

"Deficit na rok 2008 - a teď prosím, abych byl brán s jistou mírou rezervy vzhledem k některým nepředpokládaným jevům, které se mohou během roku stát - předpokládám ve výši 1,5 procenta (HDP) v metodice ESA 95," řekl Kalousek novinářům.

"V roce 2011 se budeme blížit jednomu procentu (HDP), přesné číslo je 1,2 procenta," řekl také ministr.

Loni dosáhl deficit veřejných financí 1,58 procenta HDP. Česká republika tak zatím bezpečně plní tříprocentní strop deficitu požadovaný pro přijetí eura.

Analytik UniCredit Global Research Pavel Sobíšek je však k ministrovým předpovědím skeptický, ale i podle jeho odhadu by se mělo Česko vejít do kritérií pro přijetí eura.

"Vyšší výdaje si vyžádá financování důchodů kvůli srpnové valorizaci. Tlaky na výdaje státního rozpočtu nad schválený rámec budou narůstat i v oblasti mezd. Z uvedených důvodů odhadujeme letošní deficit veřejných financí na 2,3 procenta HDP," řekl Sobíšek.

Ministr zveřejnil fiskální výhled v souvislosti se střednědobými výdajovými rámci pro státní rozpočet a státní fondy, které v pondělí vláda schválila.

Podle tohoto návrhu vláda požádá parlament o souhlas, aby mohl stát a jeho fondy utratit v roce 2011 částku 1202,2 miliardy korun. Výdajové rámce na léta 2009 v objemu 1100,9 miliardy korun a na rok 2010 v objemu 1137,5 miliardy zůstaly ve výši navržené již dříve Sněmovnou.

Výdajové rámce slouží jako základ pro sestavování státního rozpočtu.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK