Vláda sází na technologie, ruší podporu zpracovatelského průmyslu

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh na rozšíření podpory firem, které používají vyspělé technologie. Stát ji podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana bude poskytovat ve formě příspěvku na mzdové prostředky. Směřovat by měla hlavně do investičních projektů zaměřených na strategické služby a technologická centra. Vláda také zrušila poslední investiční pobídku pro zpracovatelský průmysl, kterou byly daňové prázdniny po dobu pěti let.

Podle Římana vláda nevidí důvod, proč by tato selektivní výhoda měla dále existovat. Firmy mají podle něj jiné plošné výhody, jako snižování korporátní daně nebo omezené odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Mluvčí MPO Tomáš Bartovský řekl, že podle návrhu by pilíř podpory investic měl v budoucnu tvořit Rámcový program na podporu technologických center a center sdílených služeb, který se zaměřuje na náročné investiční projekty. "Podporu investic do zpracovatelského průmyslu navrhujeme utlumit. Podobně postupuje řada států, které se snaží podporovat zejména sofistikované projekty," podotkl Bartovský.

Podmínky pro udělování investičních podmínek již v loňském roce upravila novela zákona, podle které mají nyní podporu dostávat především technologicky náročné provozy. Novela zpřísnila například podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snížila objem pro minimální investici z 200 milionů na 100 milionů korun, což má zpřístupnit pobídky i menším firmám.

Hospodářská komora loni v září vyzvala Římana k úplnému zrušení investičních pobídek. Říman tehdy reagoval, že s tímto názorem souhlasí, podle něj ale úplné zrušení pobídek neumožňuje aktuální rozložení politických sil. Systém investičních pobídek začal být trnem v oku zejména menším českým podnikům, kterým se nelíbí, že stát tímto způsobem zvýhodňuje velké zahraniční investory.

Podle Jana Linharta z poradenské společnosti KPMG plošné investiční pobídky svůj cíl splnily a významně přispěly k rozvoji průmyslu, a tím i k růstu celého hospodářství. "Výrazný pokles nezaměstnanosti v poslední době souvisí s náběhem výroby investorů, kteří o investiční pobídky žádali před přibližně dvěma až třemi lety. Navazující dodavatelé, zejména v dopravě, stravování, informačních technologiích či výrobě subdodávek, často dohromady vytvářejí více pracovních míst než vlastní výrobní společnost," řekl ČTK Linhart.

Linhart míní, že úplné zrušení investičních pobídek nyní není vhodné, protože Česko o investory soupeří s ostatními zeměmi. "Domníváme se, že by investiční pobídky měly být do budoucna více selektivní. Vláda by mohla vymezit preferovaná odvětví a těm investiční pobídky zachovat nebo dokonce ještě zvýšit," uvedl Linhart. Zmínil například biotechnologie, farmacii či vybraná technologicky náročná strojírenská odvětví. "U těchto typů investic je navíc velmi pravděpodobné, že vlastní výrobu bude následovat investice do technologického centra nebo vývojového střediska," upozornil.

Se změnou systému investičních ve prospěch sofistikovanějších investic souhlasí odboráři. Rovněž Svaz průmyslu a dopravy je pro úpravu systému pobídek, místo jeho zrušení. "Svaz je připraven podpořit takovou úpravu systému, která povede k pobídkám inovačních projektů a výrob s vysokou přidanou hodnotou. Systém investičních pobídek je v podmínkách mezinárodní konkurence výhodou a nástrojem, který nám pomáhá získat a udržet investice v ČR," uvedla dnes mluvčí svazu Blanka Růžičková.

Agentura CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč. Celkový objem loňských investic byl ale nižší než v roce 2006, kdy CzechInvest zprostředkoval 176 projektů v hodnotě 114,6 miliardy Kč. Byl mezi nimi totiž i nový závod jihokorejské automobilky Hyundai v Nošovicích, jehož stavba si vyžádá zhruba 30 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK