Americké akcie v pondělí klesly

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií v pondělí dolů klesly, protože slabé čtvrtletní výsledky hospodaření Bank of America Corp obnovily obavy z dopadu úvěrové krize na celé odvětví. Celkově akciové indexy uzavřely den ve ztrátách, přestože rekordní ceny ropy pomohly nahoru akciím ropných koncernů. Trh s technologickými tituly Nasdaq ale mírně vzrostl díky očekávání od společnosti Apple.

Index předních emisí burzy Dow Jones se snížil o 24,34 bodu na 12.825,02 bodu, tedy o 0,19 procenta. Index Nasdaq Composite proti tomu o 0,21 procenta posílil na 2408,04 bodu, když si připsal 5,07 bodu.

Minulý pátek DJI výrazně rostl, a uzavřel tím nejlepší týden za dva poslední měsíce. V pondělí ale stáhla trh do ztráty zpráva Bank of America, které klesl zisk v prvním čtvrtletí o 77 procent.

Index akcií finančních společností pak za pondělí oslabil o 1,7 procenta a vzdal se pátečního zisku. O něj se postarala Citigroup, která mezi investory udělala dojem, že bankovní sektor přijal potřebné kroky, aby se z úvěrové krize dostal.

Situaci v pondělí zhoršila také regionální banka National City Corp, která byla nucena navýšit kapitál na úkor dosavadních akcionářů. Její emise pak spadla o 27,6 procenta na 6,03 dolaru.

Na technologickém trhu byla situace lepší díky tomu, že analytici Citigroup zlepšili odhad čtvrtletního zisku společnosti Apple. Výrobci počítačů iMac, mediálních přehrávačů iPod a telefonů iPhone pak vzrostly akcie o 4,4 procenta.

Kurz dolaru kvůli nečekaně slabému výsledku Bank of America za pondělí oslabil. Euru navíc pomohly vzhůru komentáře lidí z Evropské centrální banky k inflaci, které naznačily, že by úrokové sazby v eurozóně mohly zůstat na šestiletém maximu.

Kurz eura za pondělí při závěru newyorského obchodování stoupl o 0,7 procenta na 1,5926 USD; jeho maximum 1,5983 USD je z minulého týdne. Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,4 procenta na 103,21 JPY. Cena ropy dosáhla nového rekordu 117,60 dolaru za barel, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK